luni, 30 mai 2016

Jakub Jakowicz concertează la Ateneul Român

Virtuoz al viorii, polonezul Jakub Jakowicz va susține două concerte la București, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta lui Horia Andreescu.. În programul concertelor dîn zilele de 2 și 3 iunie, de la ora 19:00, publicul va putea asculta, printre altele, Concertul de vioară nr. 1 de Henryk Wieniawski.

Joi, 2 Iunie, vineri, 3 iunie 2016, Orele 19:00 - 21:00, Sala mare; Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", Dirijor: HORIA ANDREESCU, Solist: JAKUB JAKOWICZ, Program: Otto Nicolai, Uvertura "Nevestele vesele din Windsor" ; Henryk Wieniawski, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră; Johannes Brahms, Simfonia nr. 2, în re major, op. 73

Jakub Jakowicz a studiat vioara la Academia de muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia, sub îndrumarea tatălui său, renumitul profesor Krzysztof Jakowicz. De asemenea, a fost ultimul discipol al prof. Tadeusz Wroński, unul dintre fondatorii școlii poloneze de vioară. 
Concertează de la vârsta de 11 ani. A evoluat în compania celor mai renumite orchestre simfonice poloneze. În anul 1998, la invitația lui Krzysztof Penderecki, a interpretat, în cadrul Festivalului Internațional „Krzysztof Penderecki” de la Cracovia lucrarea Capriccio per violino e orchestra, sub bagheta lui Jerzy Maksymiuk. A concertat, de asemenea, alături de Orchestra del Maggio Musicale din Florența, Filarmonica Cehă din Praga, Orchestra di Santa Cecilia de la Roma, Filarmonica din Dresda, Orchestre de la Suisse Romande din Geneva, Orquesta Nacional din Madrid, Royal Stockholm Philharmonic, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo și Concerto Köln. A colaborat cu dirijori precum Pinchas Steinberg, Jerzy Semkow, Antoni Wit, Jerzy Maksymiuk, Jacek Kaspszyk, Kazimierz Kord, Jan Krenz, Yan Pascal Tortellier, Eiji Oue, Marek Pijarowski, Krzysztof Penderecki, Agnieszka Duczmal, Kirill Karabits, Mihail Jurovski, Marc Minkowski sau Stefan Solyom. În anii 2009, respectiv 2011, la invitația lui Antoni Wit, artistul a participat ca solist la turneele de Concerte ale Orchestrei Filarmonicii Naționale din Varșovia din Marea Britanie.

Ca interpret de muzică de cameră, Jakub Jakowicz formează de un număr de ani deja, un duet de viori împreună cu tatăl său, Krzysztof Jakowicz. Din anul 2000 cântă împreună cu pianistul Bartosz Bednarczyk, formulă în care cei doi au înregistrat mai multe CD-uri. Artistul a colaborat, de asemenea, cu muzicieni precum Heinz Holliger, Paul Gulda, Jan Krzysztof Broja, Michel Lethiec, Anna Maria Staśkiewicz, Ruth Kilius, Katarzyna Budnik-Gałązka, Ryszard Groblewski, Avri Levitan, Ursula Smith, Daniel Möller-Schott, Andrzej Bauer, Rafał Kwiatkowski, Marcin Zdunik, Karol Marianowski, Zvi Plessev ș.a.

Începând din anul 2006 este membru al Zehetmair Quartett, formație fondată de către violonistul și dirijorul austriac Thomas Zehetmair. Cvartetul pregătește de obicei un program anual de concert, interpretând majoritatea pieselor din program din memorie. CD-ul ansamblului (ECM) cuprinzând lucrări de Béla Bartók și Paul Hindemith a primit premiul Diapason d’Or de l’Anneé 2007. Cvartetul a concertat, printre altele, în sălile Filarmonicii din Berlin, Wigmore Hall din Londra, Santory Hall din Tokio, Gulbenkian Center din Lisabona, Konzerthaus din Viena, Zankel Hall și Y Hall din New York, ca și pe scenele unor prestigioase festivaluri, cum ar fi cele de la Schleswig-Holstein, Salzburg, Lucerna, Aldeburgh sau Edinborough. În anul 2014, cvartetul a fost distins cu prestigiosul Premiu” Paul Hindemith”, acordat de Orașul Hanau. 
Jakub Jakowicz este laureat al premiilor I la concursurile de vioară de la Lublin (Polonia, 1993), Wattrelos (Franța, 1995) și Takasaki (Japonia, 1999). În anul 2001 a devenit unul dintre cei câștigători ai Tribunei Internaționale a Tinerilor Interpreți de la Bratislava, organizată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și ale Consiliului Internațional pentru Muzică al UNESCO. În anul 2002 a primit premiul Fundației polono-japoneze pentru cel mai promițător violonist al tinerei generații. De asemenea, este laureat al premiului Paszport „Polityki” (2003). În anul 2007 a fost distins cu premiul „Orfeu” în cadrul Festivalului „Toamna Varșoviană”.


Artistul desfășoară și o intensă activitate de pedagog, fiind doctor în muzică, predând din 2004 vioara la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia. http://www.muzyczneaspiracje.pl/artysci/jakub-jakowicz/

Sursa: Institutul Polonez Bucureşti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...