marți, 31 mai 2016

CENTRUL NAȚIONAL AL DANSULUI BUCUREȘTI ÎȘI MOBILEAZĂ CURTEA!

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti anunță cu bucurie organizarea unei colecte de materiale reciclabile, dar și a unor întâlniri cu membri ai comunității de dans contemporan, arhitecți, designeri, scenografi și prieteni ai Centrului, în intervalul 31 mai – 5 iunie, cu scopul de a amenaja curtea Sălii Stere Popescu în cadrul unui șantier performativ programat între 6 și 12 iunie și organizat de coregrafa, performera și arhitecta Andreea David.
În cadrul acestui proiect colectiv se vor folosi materialele strânse cu ajutorul comunității Reciclare Creativa și al prietenilor CNDB pentru a crea obiectele care vor decora de acum încolo curtea Centrului, din bulevardul Mărășești 80-82.
Prima întâlnire de familiarizare cu spațiul, care va include și discuții legate de posibilitățile de amenajare a curții, va avea loc marți, 31 mai, de la ora 18.30, la Sala Stere Popescu din bulevardul Mărășești, 80-82. La întâlnire și-au anunțat deja prezența atât Andreea David, cât și oamenii de la Reciclare Creativa (un proiect al organizației D'Avent), Ale Stoica de la Calup, arhitectul Vlad Stoica și urbanista Cristina Zlota de la Wolfhouse Productions, arhitectul și artistul Justin Baroncea, Anca Cioarec și Brînduşa Tudor de la Stardust Architects.
Pe lângă o foarte bună ocazie de a ne cunoaște, întâlnirea reprezintă un prilej de a stabili ce nevoi de amenajare există, de potențiale funcțiuni noi (bucătărie de vară, locuri de stat, mini-piscină etc.), dar și de a afla ce-și dorește publicul de la un spațiu de spectacole. De asemenea, colaborarea la șantierul performativ e o șansă minunată de a ne împrieteni… prin muncă!
CNDB invită la întâlniri pe oricine își dorește să vină cu idei de amenajare, de design de mobilier sau de peisaj pentru acest eveniment, de la oamenii din comunitatea dansului contemporan la prietenii instituției, arhitecți, designeri și meșteri în detalii.
CNDB lansează acest apel cu ocazia Romanian Design Week, cel mai important eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative din România, care are loc în perioada 20 mai – 5 iunie. Întâlnirile sus-menționate fac parte din programul Romanian Design Week, ca eveniment colateral.
Dacă din brainstorming-ul inițial s-au născut variante precum construirea unei mini-piscine în curtea CNDB (!) și „înverzirea” ei cu copaci, plante, iedere și liane, de la voi așteptăm și alte idei, mai simple sau mai extravagante, după gust. De asemenea, dacă vă prisosesc anumite obiecte de mobilier și v-ar plăcea să le oferiți șansa unui rol principal la Centrul Dansului, nu vă sfiiți să ne scrieți, la adresa maria.mora@cndb.ro.
Programul săptămânii de întâlniri și colectare este următorul:
Strângerea de materiale reciclabile și obiecte de mobilier: zilnic între 31 mai și 5 iunie, între 18.30 și 21.30.
Întâlniri cu oameni din comunitatea dansului contemporan, arhitecți, designeri și prieteni ai Centrului:
Marți, 31 mai, ora 18.30
Joi, 2 iunie, 18.30
Sâmbătă, 3 iunie, 18.30
Duminică, 4 iunie, 18.30

Șantierul performativ va avea loc între 6 și 12 iunie, iar în curând vom anunța și intervalele orare în care vom lucra împreună.

Polonia va invită la Zilele Mondiale ale Tineretului

În 2016 Polonia va găzdui Zilele Mondiale ale Tineretului, care se vor desfășura în luna iulie la Cracovia. Peste două milioane de tineri din întreaga lume vor veni în Polonia ca să-l întâlnească pe papa Francisc.

Cracovia, unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia, se pregătește de Zilele Mondiale ale Tineretului (ZMT) din luna iulie 2013, când papa Francisc a anunțat locul în care va avea loc următoare întâlnire cu tinerii. Motivul pentru care acesta a ales fosta capitală a Poloniei, al cărei Oraș Vechi se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost legătura puternică dintre Cracovia și cardinalul polonez Ioan Paul al II-lea. Papa nu numai că a fost foarte legat de Cracovia pe parcursul întregii sale vieți preoțești, dar a fost și cel care a inițiat Zilele Mondiale ale Tineretului. Prima întâlnire a tinerilor a avut loc în anul 1985 la Roma. Din acel moment, acestea sunt organizate o dată la 2-3 ani în diferite locuri din lume. Procesul de înscriere a celor interesați durează deja de câteva luni.
- În momentul de față s-au înscris deja peste un milion de persoane - spune preotul Adam Parszywka, purtător de cuvânt al Zilelor Mondiale ale Tineretului la Cracovia. - De obicei, doar 30-35% dintre cei care intenționează să vină se înscriu. Se știe că tinerii sunt spontani și de cele mai multe ori decizia de a participa o iau în ultimul moment - adaugă preotul Parszywka. Credincioșii vor beneficia de sprijinul a 25 de mii de voluntari din diferite țări, nu numai din Polonia.
Zilele Mondiale ale Tineretului sunt o provocare uriașă pentru guvernul polonez, care a înființat un comitet special responsabil cu organizarea în 2016 a celei mai mari reuniri a tinerilor din întreaga lume, al cărei principal organizator este Arhidieceza Cracoviei.
Organizatorii Zilelor Mondiale ale Tineretului estimează că festivitățile din centrul Cracoviei și din împrejurimi ar putea atrage chiar 2,5 milioane de credincioși. Comitetul organizator se află în legătură permanentă cu episcopatele din peste 110 țări de pe toate continentele. La Cracovia vor veni chiar și locuitori din Insula Paștelui, Insula Samoa sau Arabia Saudită.
Mai multe informații despre Zilele Mondiale ale Tineretului pot fi găsite pe pagina www.krakow2016.com și pe portalul www.polska.pl
Sursa: Institutul Polonez Bucureşti.

Seară DADA BRANCUSI la Galeria Întâlnirilor, cu Dan Mircea Cipariu

Joi, 2 iunie 2016, ora 18.30, la Gallery (Str, Leonida nr.9-11, București), se va desfăşura o nouă ediţie specială a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Va avea loc o seară DADA BRANCUSI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu. Invitat: Dan Mircea Cipariu. Scriitorul va citi poemele scrise special pentru proiectul DADA BRANCUSI. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Galeria Galateca a prezentat anul acesta proiectul DADA BRANCUSI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu, în contextul celebrării a 100 de ani de DADA-ism (la 5 februarie 1916 s-a înființat ”Cabaret Voltaire” la Zurich) şi a celor 140 de ani care au trecut de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

„Așa cum este promovat pe media electronică și chiar în spațiul nostru public, Brâncuși pare, de cele mai multe ori, că este un mesager al naționalismului, un neo-pășunist, un artist care datorează spiritual și chiar creativ spațiului mioritic. Ne-am propus să recitim, în manieră DADA, gândurile și textele scrise de Brancusi, artistul lumii, fără diacritice, într-o manieră care a fost proteică și generatoare de idei novatoare prin manifest și prin felul în care este pus să lucreze hazardul, subiectivitatea și dicteul automat cu actul creației și chiar cu noi înșine. Astfel, o fărâmă dintr-un subiectiv lexic poetic și artistic al lui Brancusi ni se oferă celor care mai avem curiozități și incertitudini. Această recitire, trece, într-un fel spontan, de felul înțepenit, grandilocvent și iconic în care ne celebrăm marile noastre personalități artistice. Și astfel, consecvent spiritului lui Brâncuși, îl redescoperim pe un artist prin joc superior și ingenuitatea de a (re)experimenta” – a spus Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.


Dan Mircea CIPARIU (n. 1972) este absolvent al Școlii Superioare de Jurnalistică din
București și licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) și în Comitetul Director al USR. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. Cea mai recentă carte a sa: “singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, 2012. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009 – 2015 proiectul MARATONUL DE POEZIE, BLUES ȘI JAZZ. În 2011 – 2016, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010 – 2015. Este fondatorul și președintele Asociației EURO CULTURART, asociație care a organizat, printre altele, Bienala Internațională de Gravură Experimentală, ediția a III-a, 2008, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, 4X4. Instalația de cARTE. EURO CULTURART deține o galerie dedicată tinerilor artiști – Atelier 030202 – spațiu de artă contemporană, coordonat de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiștilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” și AgențiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziții naționale și internaționale semnate de câțiva dintre cei mai importanți tineri artiști vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduță, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Rața, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Șerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras și Dan Vișovan. Este directorul www.agentiadecarte.ro, spațiu cultural virtual unde sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă.

luni, 30 mai 2016

Jakub Jakowicz concertează la Ateneul Român

Virtuoz al viorii, polonezul Jakub Jakowicz va susține două concerte la București, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta lui Horia Andreescu.. În programul concertelor dîn zilele de 2 și 3 iunie, de la ora 19:00, publicul va putea asculta, printre altele, Concertul de vioară nr. 1 de Henryk Wieniawski.

Joi, 2 Iunie, vineri, 3 iunie 2016, Orele 19:00 - 21:00, Sala mare; Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", Dirijor: HORIA ANDREESCU, Solist: JAKUB JAKOWICZ, Program: Otto Nicolai, Uvertura "Nevestele vesele din Windsor" ; Henryk Wieniawski, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră; Johannes Brahms, Simfonia nr. 2, în re major, op. 73

Jakub Jakowicz a studiat vioara la Academia de muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia, sub îndrumarea tatălui său, renumitul profesor Krzysztof Jakowicz. De asemenea, a fost ultimul discipol al prof. Tadeusz Wroński, unul dintre fondatorii școlii poloneze de vioară. 
Concertează de la vârsta de 11 ani. A evoluat în compania celor mai renumite orchestre simfonice poloneze. În anul 1998, la invitația lui Krzysztof Penderecki, a interpretat, în cadrul Festivalului Internațional „Krzysztof Penderecki” de la Cracovia lucrarea Capriccio per violino e orchestra, sub bagheta lui Jerzy Maksymiuk. A concertat, de asemenea, alături de Orchestra del Maggio Musicale din Florența, Filarmonica Cehă din Praga, Orchestra di Santa Cecilia de la Roma, Filarmonica din Dresda, Orchestre de la Suisse Romande din Geneva, Orquesta Nacional din Madrid, Royal Stockholm Philharmonic, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo și Concerto Köln. A colaborat cu dirijori precum Pinchas Steinberg, Jerzy Semkow, Antoni Wit, Jerzy Maksymiuk, Jacek Kaspszyk, Kazimierz Kord, Jan Krenz, Yan Pascal Tortellier, Eiji Oue, Marek Pijarowski, Krzysztof Penderecki, Agnieszka Duczmal, Kirill Karabits, Mihail Jurovski, Marc Minkowski sau Stefan Solyom. În anii 2009, respectiv 2011, la invitația lui Antoni Wit, artistul a participat ca solist la turneele de Concerte ale Orchestrei Filarmonicii Naționale din Varșovia din Marea Britanie.

Ca interpret de muzică de cameră, Jakub Jakowicz formează de un număr de ani deja, un duet de viori împreună cu tatăl său, Krzysztof Jakowicz. Din anul 2000 cântă împreună cu pianistul Bartosz Bednarczyk, formulă în care cei doi au înregistrat mai multe CD-uri. Artistul a colaborat, de asemenea, cu muzicieni precum Heinz Holliger, Paul Gulda, Jan Krzysztof Broja, Michel Lethiec, Anna Maria Staśkiewicz, Ruth Kilius, Katarzyna Budnik-Gałązka, Ryszard Groblewski, Avri Levitan, Ursula Smith, Daniel Möller-Schott, Andrzej Bauer, Rafał Kwiatkowski, Marcin Zdunik, Karol Marianowski, Zvi Plessev ș.a.

Începând din anul 2006 este membru al Zehetmair Quartett, formație fondată de către violonistul și dirijorul austriac Thomas Zehetmair. Cvartetul pregătește de obicei un program anual de concert, interpretând majoritatea pieselor din program din memorie. CD-ul ansamblului (ECM) cuprinzând lucrări de Béla Bartók și Paul Hindemith a primit premiul Diapason d’Or de l’Anneé 2007. Cvartetul a concertat, printre altele, în sălile Filarmonicii din Berlin, Wigmore Hall din Londra, Santory Hall din Tokio, Gulbenkian Center din Lisabona, Konzerthaus din Viena, Zankel Hall și Y Hall din New York, ca și pe scenele unor prestigioase festivaluri, cum ar fi cele de la Schleswig-Holstein, Salzburg, Lucerna, Aldeburgh sau Edinborough. În anul 2014, cvartetul a fost distins cu prestigiosul Premiu” Paul Hindemith”, acordat de Orașul Hanau. 
Jakub Jakowicz este laureat al premiilor I la concursurile de vioară de la Lublin (Polonia, 1993), Wattrelos (Franța, 1995) și Takasaki (Japonia, 1999). În anul 2001 a devenit unul dintre cei câștigători ai Tribunei Internaționale a Tinerilor Interpreți de la Bratislava, organizată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și ale Consiliului Internațional pentru Muzică al UNESCO. În anul 2002 a primit premiul Fundației polono-japoneze pentru cel mai promițător violonist al tinerei generații. De asemenea, este laureat al premiului Paszport „Polityki” (2003). În anul 2007 a fost distins cu premiul „Orfeu” în cadrul Festivalului „Toamna Varșoviană”.


Artistul desfășoară și o intensă activitate de pedagog, fiind doctor în muzică, predând din 2004 vioara la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia. http://www.muzyczneaspiracje.pl/artysci/jakub-jakowicz/

Sursa: Institutul Polonez Bucureşti

Summer school – European and International Studies 2016 of the Sommerhochschule of the University of Vienna

The univie: summer school will take place from July 16th to August 13th 2016. The four week program offers high level European Studies courses and the Austrian Arbitration Academy in the morning and German Language courses in the afternoon.

The European Studies courses are held in English and focus on Europe and the European Union. They cover political, economic, and legal, but also historical and cultural aspects of the multiple transformations the continent is currently undergoing. The Austrian Arbitration academy focuses on international dispute settlement by arbitral tribunals.

The program concentrates on Europe or the study of one of the following fields: European Studies, Political Science, Law (Arbitration Law, International Law, European Law, Comparative Law), Economics, History, Cultural Studies, International Relations, Interdisciplinary Studies, and German.

Students from all over the world have been drawn to the program, not only because of its outstanding academic reputation and the excellent opportunities it offers students to study German, but also because of its location directly on the shores of Lake Wolfgang, one of Austria's most scenic lakes in the picturesque Salzkammergut region and because of the excellent sports and recreational facilities.

The campus life creates an environment which encourages intercultural and social exchange and favours mutual understanding within the international student population. Participants thus broaden their horizon, meet colleagues from different fields of study, make friends for life and build connections for their future professional careers.

More information about the Sommerhochschule and summer school can be found at http://shs.univie.ac.at .

For further information or special requests please contact the Program Coordinator, Ms. Nina Gruber, atsommerhochschule@univie.ac.at

Having seen the academic program of your university, we believe that the courses offered at the Sommerhochschule would complement your university’s course offerings perfectly.
Given the intercultural and interdisciplinary aspect of the summer school our course offerings are, without question, of interest for students from all fields of study, but certainly of special interest for students who concentrate on Europe or study one of the following fields: European Studies, Political Science, Law (Arbitration Law, International Law, European Law, Comparative Law), Economics, History, Cultural Studies, International Relations, Interdisciplinary Studies, and German.

Students from all over the world have been drawn to the program, not only because of its outstanding academic reputation and the excellent opportunities it offers students to study German, but also because of its location directly on the shores of Lake Wolfgang, one of Austria's most scenic lakes in the picturesque Salzkammergut region and because of the excellent sports and recreational facilities.

The campus life creates an environment which encourages intercultural and social exchange and favours mutual understanding within the international student population. Participants thus broaden their horizon, meet colleagues from different fields of study, make friends for life and build connections for their future professional careers.

More information about the Sommerhochschule and summer school can be found at http://shs.univie.ac.at.

For further information or special requests please contact the Program Coordinator, Ms. Nina Gruber, atsommerhochschule@univie.ac.at. 


Sursa: Forumul Cultural Austriac

Prinţul Suveran al masoneriei Jean Pangal în 474 de note informative, dezbatere la Galeria Întâlnirilor.

Miercuri, 1 iunie 2016, ora 18.30, va avea loc o nouă ediţie a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Va avea loc o prezentarea cărții "Jean Pangal, documente inedite (1932-1942): contribuții la analiza rețelelor sociale istorice" de Bogdan Bucur. Invitați: Lect. dr. Bogdan Bucur și conf. dr. Adrian Niculescu. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Înrudit prin căsătorie sau descendent direct din trei familii boiereşti valahe de rang terţiar - Brătăşanu (de secol XVII), Djuvara (de secol XVIII) şi Pangal (de secol XIX), care, împreună, au dat Românei moderne cel puţin doi miniştri, un subsecretar de stat şi şase deputaţi sau senatori, Jean Pangal este personajul central al acestui volum. Om politic, diplomat şi conducător absolut al masoneriei române din perioada interbelică, Jean Pangal este subiectul principal al celor 474 de note informative, publicate, pentru prima dată, integral, în această carte, şi întocmite, între 1932-1942, de Serviciul Secret de Informaţii al Armatei Române şi de Poliţia de Siguranţă a Ministerului de Interne. Supranumit de presa vremii Prinţul Suveran al masoneriei române, Jean Pangal este foarte puţin cunoscut astăzi, dar a fost extrem de controversat şi influent în perioada interbelică, mai cu seamă datorită relaţiilor sale personale şi contactelor directe cu întreaga elită politică, socială, economică şi diplomatică a Românei, şi chiar a Europei.

Bogdan Bucur este doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti şi lector universitar la
Jean Pangal
Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA. Principalele domenii de interes ştiinţific sunt istoria sociologiei româneşti (cu precădere, Şcoala Sociologică de la Bucureşti, fondată şi condusă de acad. Dimitrie Gusti, între 1918-1948), sociologia istorică românească (în special, fenomenele sociale complexe subsecvente îndelungatului proces de tranziţie şi modernizare a României, din perioada cuprinsă între sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea) și analiza rețelelor sociale istorice. Este autorul unor articole de specialitate și a două cărți: Devălmăşia valahă (1716-1828): o istorie anarhică a spaţiului românesc (Editura Paralela 45, Piteşti, 2008); Jean Pangal, documente inedite (1932-1942): contribuții la analiza rețelelor sociale istorice (Editura RAO, 2016 –www.pangal.ro).


Adrian Niculescu este doctor în istorie al Universitătii Paul Valéry - Montpellier III (2002). Refugiat politic în Franța din iulie, 1983. Bursier al Institutului Italian pentru Studiile Istorice ”B. Croce”, Napoli (1984-1986). Profesor cu contract la Universitatea Catolică din Milano (1985-1996). Militant al Exilului democratic românesc, revenit în țară după Revoluția din Decembrie1989.Corespondent oficial în Italia al Departamentului românesc al Postului de Radio Europa Liberă (1984-1996). La propunerea sa, în 2003, se înființează Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), secretariat de stat în cadrul Guvernului României (singurul de acest gen în Europa fostă comunistă) si este numit vice-președinte - sub-secretar de stat. Membru al Consiliului Stiințific al Institutului Revoluției Române din Decembrie (iulie 2010). Vice-Comisar pentru România al Istituto Nazionale per la Storia del Risorgimento Italiano (din 2002). Cavaler al Ordinului național Stella della Solidarieta Italiana, conferit de către Președintele Republicii Italiene, Carlo Azeglio Ciampi (2004). Autor al volumelor: Martor al Istoriei: Emil Ghilezan de vorbă cu Adrian Niculescu, Editura ALL, 1998, Din Exil, după Exil, Editura Univers (1998), Aux racines de la démocratie roumaine – Pruncul Român, premier journal libre roumain, chonique de la Révolution valaque de 1848, Editura Clusium, 2008, De la limes-ul lui Fokas la granița lui Eminescu – Studii de istorie, Ed. Clusium & Scriptor, 2009. Co-autor al volumului: Violările Drepturilor Omului în Epoca Ceausescu, Roma, 1989 (destinat introducerii clandestine în țară), Romania – Geografia e Storia, Roma, 2010 și a peste 30 de articole de specialitate (istorie), publicate în reviste și Acte ale Congreselor, din țară și din stăinătate. In diferite cadre, a ținut conferințe și prelegeri la universități și institute din țară și din străinătate: Padova, Udine, Trieste, Torino, Milano, Bologna – Forli, Roma, Paris, Montpellier, Tel-Aviv, Ankara, Budapesta, Oradea, Timișoara, Cluj, Iași etc., a participat la numeroase congrese, colocvii și reuniuni internaționale. Între 2004 si 2008 a predat, împreună cu Drd. Andrea MENNA (Bologna – București, SNSPA), Cursul de Istorie a Italiei sub Prima Republică (1946-1994). La Facultatea de Litere a Universitatății din București, predă cursul opțional: Disidență / Opoziție și Exil în România comunistă (1945/48-1989). Ține cursuri și la Colegiul Național de Apărare și la Institutul Diplomatic Român. Predă cursuri și seminarii la SNSPA.

vineri, 27 mai 2016

Electro și Baasch la festivalul TIFF și București

Unul dintre cei mai interesanți artiști electro polonezi, Bartosz Schmidt, cunoscut drept Baasch, ajunge pentru prima dată în România. 

Pe 31 mai va susține un concert la Cluj, în cadrul festivalului de film TIFF, iar a doua zi la București, în clubul Control. 

Muzicianul a devenit cunoscut în lumea filmului după ce a realizat coloana sonoră a multi-premiatului „Floating Skyscrapers”, regizat de Tomasz Wasilewski, care în 2014 a primit Premiul pentru regie la festivalul de film TIFF. Anul acesta, Wasilewski face parte din juriul TIFF și-și prezintă filmul „Statele unite ale iubirii” premiat cu Ursul de Argint la festivalul de film de la Berlin. 

Baasch, tânăr producător, cântăreț și compozitor din Polonia, este recunoscut pentru talentul de a scrie versuri și gustul pentru sunetele analog întunecate. Patru track-uri synthpop puse la dispoziție de artist online l-au propulsat pe o compilație care prezintă o selecție a celor mai interesanți artiști electro ai momentului. Chiar și înainte de lansarea EP-ului de debut, „Simple Dark & Romantic Songs”, Baasch era deja solicitat să reprezinte scena electronică poloneză la festivaluri prestigioase de muzică.

Cunoscut pentru aparițiile sale carismatice, Baasch a urcat pe scenă și în deschiderea unor artiști de referință precum Tricky sau Bloodgroup.


Concertul de la Cluj va avea loc pe 31 mai, ora 21.00, la Urania Palace, str. Horea nr. 4, în cadrul festivalului de film TIFF. În deschidere va cânta formația românească Baba Dochia.

Al doilea concert va avea loc pe 1 iunie, ora 21.00, în clubul Control din București, str. Constantin Mille nr. 4. Intrare liberă. Sursa: Institutul Polonez București


Starkly Beautiful Brutalist Buildings, Photographed in Black and White

The building above might not be the place you’d expect to house the Dr. Seuss archives, or indeed be named after him. The thick concrete and geometric lines are the opposite of whimsical. But the Geisel Library at UC San Diego is in fact named after Audrey and Theodor Seuss Geisel. Designed by William Pereira, it is also a prominent example of brutalist architecture, and so iconic for the university that itwas incorporated into its logo.
The Geisel Library opened in 1970. Later that decade, as art director and graphic designer Peter Chadwick was growing up in north-east England, he found himself inspired by the concrete industrial buildings and new towns. As an adult, he began to photograph examples of brutalist architecture wherever he could find them. In 2014, Chadwick created the twitter account BrutalHouse, as a place to share his photos.

joi, 26 mai 2016

Maria Lucia Hohan: "Nu suntem îndreptățiți la nimic. Trebuie să cauți, să ceri, să lupți"

Numele designerului român Maria Lucia Hohan a făcut din nou înconjurul lumii în luna aprilie, odată cu lansarea albumului Lemonade, semnat Beyoncé.

Lemonade a avut un debut frapant, cu vânzări de aproape 500.000 de exemplare în prima săptămână, iar comentatorii au dorit să afle cât mai multe despre acest album, inclusiv despre ținutele celebrei cântărețe. Una dintre aceste ținute - o rochie vaporoasă denumită Meteora - poartă eticheta brandului românesc MLH și a stârnit interesul unor reviste de renume, precum Billboard Magazine.

Cu toate că, în ultimii ani, creațiile sale au ajuns să fie purtate de câteva dintre cele mai faimoase femei din lume - precum Nicole Kidman, Shakira, Jennifer Lopez sau Rihanna, designerul Maria Lucia Hohan (36 de ani) este destul de puțin cunoscută în România.

Aventura ei în lumea modei de lux a început în urmă cu 10 ani, când a absolvit L'Institut Supérieur des Arts Appliqués din Paris. A făcut apoi un stagiu la casa de modă Krizia din Milano, după care s-a întors acasă și și-a deschis, cu 800 de euro, propriul atelier.

În ciuda succesului său în exclusivistul cerc de la Hollywood, Maria Lucia Hohan a rămas la București și este o prezență discretă atât în viața publică, cât și în presa românească.

PressOne: Am citit că, inițial, ați vrut să faceți design de interior și mai apoi v-ați descoperit pasiunea pentru design vestimentar. Cum s-a întâmplat trecerea?

Maria Lucia Hohan: A fost o alegere și o oportunitate în același timp. Pasiunea pentru designul interior a rămas, dar ocazia de a studia moda la Paris nu putea fi trecută cu vederea de un copil de 18 ani. Ulterior am fost complet cucerită, astfel că moda a devenit cariera mea.
Găsesc că sunt multe similitudini între cele două domenii și, de fiecare dată când pot, am tendința să schimb amenajarea interioară a spațiilor în care trăiesc, lucrez sau pe care le vizitez în vacanță.

PressOne:Cum arată lumea studenților la design vestimentar din Paris?
- La fel ca universul oricărui alt student în cel mai frumos oraș din lume. Firește că, la vremea respectivă, nu am avut acces la tot ce oferă acest loc incredibil, dar am avut acces la muzee, la străzi, la arhitectura orașului. Îmi amintesc că mă trezeam cu drag, la simplul gând că voi vedea din nou Parisul.
Mergeam cu autobuzul și mă uitam cu o plăcere imensă pe geam, îi priveam pe oamenii de lângă mine și mă gândeam că înțeleg perfect de ce sunt atât de zâmbitori. Locul în care trăiești, în care înveți, te influențează enorm.
Am adorat fiecare clipă și am sentimentul că, mai mult decât școala în sine, m-au format anii în care am locuit acolo și în care am "consumat" toată informația culturală pe care am putut să o extrag.
În plus, am fost nevoită să mă descurc într-un mediu destul de ostil, singură și complet neobișnuită cu tot ce presupune adaptarea, de la limbă până la sistemul bancar.

PressOne: Ce ați păstrat, stilistic, din acea perioadă?
- Aprecierea pentru lenjeria franceză, pentru interioarele lor, pentru stilul lor natural și fără prea multă emfază, obsesia pentru confort, de unde și intenția mea de a transforma rochia de seară într-un veșmânt mai simplu și foarte comod. Fără prea multe accesorii, prea multe restricții.

Dezbaterea „Furtul intelectual şi viaţa artistului” la Galeria Întâlnirilor

Vineri, 27 mai 2016, ora 19, la Gallery (Str. Leonida nr. 9-11, Bucureşti), se va desfăşura o nouă ediţie specială a Galeriei Întâlnirilor, eveniment coordonat de Daniel Sur. Va avea loc dezbaterea intitulată „Furtul intelectual şi viaţa artistului”. Invitat: Pîrvu Ionică


Vor fi abordate subiecte legate de dreptul de autor, dreptul la imagine, monetizarea creaţiei artistice, protecţia creaţiei artistice.

Importanţa proprietăţii intelectuale a fost recunoscută pentru prima dată de Convenţia de la Paris pentru protecţia proprietăţii industriale din 1883 şi de Convenţia de la Berna pentru protecţia lucrărilor artistice şi literare din 1886. Ambele tratate, sunt administrate de către Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), organizaţie instituită prin Convenţia de la Stockholm din 14 iulie 1967.

Pîrvu Ionică este de formaţie jurist, cu un doctorat în filologie. A lucrat pentru companii, instituţii şi autorităţi publice guvernamentale. Are o experienţă de 15 ani în managementul de proiect. A participat la elaborarea a două strategii naţionale şi a consiliat dezvoltarea mai multor organizaţii. A fost expert evaluator pentru programul Cultura 2000 şi este evaluator pentru două programe de finanţare europene. Pîrvu Ionică a livrat peste 3500 de ore de training în domenii cum sunt dreptul şi legislaţia, managementul, comunicarea şi tehnologia informaţiei, în România, Italia, Turcia şi Lituania.


Când face altceva, fotografiază, scrie, se simte foarte bine cu cortul, pe munţi sau la malul mării.

miercuri, 25 mai 2016

Adrian Sitaru: „Realitatea aduce de multe ori a gag din cauza presei de slabă calitate...”

Cinesseur: Excursie, primul scurtmetraj pe care îl lansezi în ţară, în acest an (nn. 2014), a primit menţiunea juriului la recent încheiatul NexT (a opta ediţie). N-ai fost la festivitate, dar dacă ai fi fost, cum ar fi sunat speech-ul tău?
Adrian Sitaru: Coincidenţa a făcut să fiu la o jurizare, un concurs între licee pe tematica filmului. Speech-ul: „Mulţumirile de rigoare juriului şi mulţumiri personale selecţionerilor!”

Cinesseur: Motivarea juriului a fost următoarea: „pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu”. Crezi că le-a scăpat ceva? (Eu aş zice montajul, foarte empatic, imho).
Adrian Sitaru: Juriile sunt obligate să motiveze cumva deciziile, deci trebuie să notifice doar punctele tari ale filmului. Dacă le-a scăpat ceva, nu pot eu să mă pronunţ. Sper să nu fi inventat ceva, cum se întâmplă uneori.

Cinesseur: Apropo de prospeţime: e o întreagă ars combinatoria aici. Mă refer la tipul de imagini, patru dacă am sesizat corect. În primul rând cele clasice, filmice, apoi inserţiile video din „filmul” puştiului fugar (le-am putea asimila camerei subiective), next- imaginile de la televizor şi în cele din urmă, imaginile aeriene filmate cu drone. Desfăşurare de forţe pe mai multe fronturi, deci, şi mijloace tehnice diferite. Care v-au dat bătăi de cap? N-a existat tentaţia de a privilegia un „mediu” în detrimentul altuia?
Adrian Sitaru: Probabil cu drona a fost cel mai complicat, bătea şi vântul, iar eu aveam nevoie de o imagine cât mai stabilă. Nu a existat tentaţia de care spui, aveam destul de clar în cap filmul, iar ritmul acestuia şi timpul de filmare nu-mi permitea să divaghez.

Cinesseur: Două vorbe despre prezenţa televiziunii (de ştiri) ca personaj: filmul (denaturat) al evenimentelor difuzat pe tv reprezintă în sine o versiune alternativă a realităţii. Lumea a râs copios în momentul ciocnirii dintre cele două montaje (cel diegetic pierzând prim-planul în faţa celui ce răstoarnă perspectiva, propus de televiziune). Cât e critică la adresa modului superficial de a face presă (şi implicit de a recepta acest tip de presă) şi cât gag propriu-zis?
Adrian Sitaru: Nu mi-am dorit deloc să fie gag. Îmi pare rău acum că nu am putut fi prezent la proiecţii, căci nu mă aşteptam să rîdă lumea. Probabil că realitatea aduce de multe ori a gag din cauza presei de slabă calitate ce denaturează uneori grav întâmplările şi comportamentul oamenilor. Este critică sută la sută sau asta ne-am dorit. Vine mult din scenariul imaginat de Adrian Titieni, însă nici eu, nici el nu ne-am gândit la gag. Realitatea este însă mai crudă chiar. În film cei de la ştiri ar avea o scuză, mă gândesc, însă cum s-o fi simiţit Andrei Pleşu privind ce se vorbeste despre el la „celebrele” emisiuni? 

Mai mult: https://cinesseur.blogspot.ro/2014/04/adrian-sitaru-realitatea-seamana-de.html#more

(https://cinesseur.blogspot.ro este un blog privat şi poate fi citit doar cu acceptul autorului)

Largest show of Banksy's works opens in Rome

    What will he make of a project he has not been involved in? Will he show up incognito? If he doesn't approve, will he make his displeasure known on the walls of Rome?
       
    The collection of more than 100 Banksy paintings, prints and sculptures sourced from private collections around the world is being billed by organizers as the first time such a large collection of the artist's work has been brought together in a curated, museum exhibition.
       
    Entitled "War, Capitalism and Liberty" it runs until September 4th at the Italian capital's Palazzo Cipolla.
       
    The organisers are a private, not-for-profit foundation who readily admit that Banksy is not associated in any way with an exhibition being staged in the kind of mainstream art venue he has long shunned.
       
    Perhaps because of that, the exhibition includes a wry nod to the artist's views of the art establishment.
       
    The first work visitors come across is a print of Banksy's image of an arthouse auction with bidders competing over a frame carrying the slogan "I can't believe you morons actually buy this shit."

    More: http://www.thelocal.it/20160524/largest-ever-exhibition-of-banksys-works-opens-in-rome.

    marți, 24 mai 2016

    Rezidente artistice la Hundorf

    Tot ce s-a întâmplat şi se întâmplă la Hundorf a avut un singur motor: tinerii artişti sosiţi aici. În rezidenţă artistică, am zis – la început.
    Adevărul e că la Hundorf e un spaţiu de creaţie. Un loc unde artiştii pot avea casa lor de creaţie. Un fel de Cumpătu cu oameni. Un spaţiu viu.
    Îi invităm pe tinerii artişti, în această vară, acasă, la Hundorf.
    Ca să lucreze, ca să aibă un mic spectacol la final cu sătenii, ca să putem prezenta totul unui public mai numeros în cadrul Întâlnirilor de la Hundorf, 2017.
    Aşteptăm propunerile voastre la adresa: mariam@arealonline.ro
    Iată detaliile:

    Casa şi spaţiul
    Pentru că au casa lor şi propria lor experienţă de comuicare cu satul şi propria lor experienţă de stat singuri acasă.
    Pentru că aici e un sat cu oamenii pregătiţi şi deschişi către artişti.
    Un sat destul de departe de metropole şi cu sufletul mai puţin comercializat
    Linişte multă, cântece de toate felurile,mirosuri, şi mult-mult aer şi multă verdeaţă
    Detalii:
    Casa are patru camere mari pregătite pentru artişti.
    Este un spaţiu separat pentru bucătărie şi baie.
    Şi un spaţiu separat – terasa – pentru servit masa.
    Există telefon fix. În zonă toate companiile de telefonie mobilă au semnal şi internet.

    Prezenţa artiştilor
    Pot veni să stea singuri. Să nu interacţioneze cu nimeni şi să se aplece doar asupra
    gândurilor şi muncii lor. Sunt singuri acasă
    Sau, dimpotrivă, pot veni în echipe.  Şi pot lucra împreună.
    Sau pot veni singuri şi/sau în echipă ca să lucreze cu cei din sat.
    Orice e posibil într-un spaţiu de creaţie
    Detalii:
    Artiştii pot avea propriul lor proiect sau, dimpotrivă, putem bricola împreună,mai ales dacă e nevoie să implicăm oameni sau copii din sat
    Cât se stă ? – aleg tot artiştii. Din iulie până în septembrie, inclusiv.

    Arii artistice:
    arte plastice, artă manuală, design vestimentar, fotografie, video
    literatură
    muzică
    teatru
    Mai multe la : https://acasalahundorf.wordpress.com/2016/05/23/spatiu-de-creatie-pentru-artisti-toata-vara/

    Patru filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Europa vor putea fi văzute la TIFF

    Patru filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Europa vor putea fi văzute de către spectatorii Festivalului Internațional de Film TIFF din Cluj-Napoca (27.05.-5.06.). Printre ele se află „Statele unite ale iubirii” în regia lui Tomasz Wasilewski, care a obținut Ursul de argint pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Berlin de anul acesta. Tomasz Wasilewski este și unul dintre membrii juriului ediției din acest an a TIFF.

    Categoria: Supernova
    STATELE UNITE ALE IUBIRII / Zjednoczone stany miłości
    Polonia, Suedia, 2016, 105 min.
    Regia: Tomasz Wasilewski
    Polonia, 1990. Vântul schimbării bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.
    29 mai, ora 20.30 - Cinema Florin Piersic, Piața Mihai Viteazul nr. 11
    4 iunie, ora 13.00 - Cinema Florin Piersic
    Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizorul Tomasz Wasilewski.
    Festivaluri:
    Berlin 2016 (competiţie), Istanbul 2016
    Premii:
    Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu - Berlin 2016

    11 MINUTE / 11 minut

    Polonia, Irlanda, 2015, 81 min.
    Regia: Jerzy Skolimowski
    Un soţ gelos gata să explodeze, soţia lui sexy care este şi actriţă, un libidinos regizor de la Hollywood, o tânără dezorientată, un fost puşcăriaş care vinde hotdog-i, un student cu o misiune misterioasă, un spălător de geamuri aflat în pauză, o echipă de paramedici scăpată de sub control şi un grup de călugăriţe flămânde. Toţi trăiesc într-o lume nesigură în care se poate întâmpla orice, oricând. Un neaşteptat lanţ de evenimente poate pecetlui multe destine în doar 11 minute.
    27 mai, ora 21.00 - Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3
    5 iunie, ora 11.00 - Cinema Florin Piersic, Piața Mihai Viteazul nr. 11
    Festivaluri:
    Veneţia 2015 (competiţie), Toronto 2015, Busan 2015, Londra 2015, Salonic 2015, Rotterdam 2016
    Premii:
    Vittorio Veneto (menţiune specială)  - Veneţia 2015 

    Categoria: Ce se întâmplă, documentarule?
    SPUNE-MI MARIANNA / Mów mi Marianna
    Polonia, 2015, 75 min.
    Regia: Karolina Bielawska
    Marianna, o cvadragenară atractivă, tocmai şi-a dat în judecată părinţii pentru a obţine dreptul de a face o operaţie de schimbare a sexului. Gândul că îşi va pierde ce are mai scump, familia, o determină pe Marianna să înţeleagă că trebuie să faci sacrificii pentru a putea fi tu însuţi.
    27 mai, ora 19.30 - Cinema Arta, str. Universității nr. 3
    28 mai, ora 22.00 - Institutul Francez, str. Ion I.C. Brătianu nr. 22
    Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizoarea Karolina Bielawska.
    Festivaluri:
    Locarno 2015, Queer Lisboa 2015, IDFA 2015, Jihlava 2015, Göteborg 2016, DocAviv 2016
    Premii:
    Zonta Club Locarno - Locarno 2015

    Categoria: Fără limită
    BABY BUMP
    Polonia, 2015, 89 min.
    Regia: Kuba Czekaj
    Mickey House are 11 ani şi nu mai este un copil. Dar cine este? Nu ştie. Nu are prieteni. Nu o înţelege pe mama lui. Trupul său suferă schimbări pe care le urăşte. Realitatea şi imaginaţia se întrepătrund într-un melanj toxic. Situaţia se înrăutăţeşte până la extreme acasă şi la şcoală. Mickey trebuie să găsească în sine puterea de a opri ceea ce a început. Maturizarea nu este pentru copii.
    28 mai, ora 19.30 - Cinema City, str. Alex. Vaida Voievod nr. 53-55
    29 mai, ora 22.00 - Cinema Arta, str. Universității nr. 3
    Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizorul Kuba Czekaj.
    Festivaluri:
    Veneţia 2015, Gdynia 2015, South by Southwest 2016
    Premii:
    Queer Lion (menţiune specială) - Veneţia 2015

    trailer:https://vimeo.com/137699060

    Postare prezentată

    Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

    Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...