joi, 19 mai 2016

Ultimele filme antisistem de dinaintea îngheţului din perioada 1983-1989


Joi, 19 mai a.c., de la ora 18:30, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române găzduieşte cea de a 23-a întâlnire din cadrul programului „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu. Proiectul „Cinemateca pentru toţi”, a cărei primă ediţie are drept temă „Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc”, este organizat de Asociaţia EuRo Cinema şi Institutul Cultural Român. Ca de obicei, accesul publicului la această întâlnire este liber, în limita locurilor disponibile.

Noua prelegere din cadrul „Cinematecii pentru toţi” se va ocupa de CONCURS (1982) şi FALEZE DE NISIP (1983), ambele în regia lui Dan Piţa, ultimele filme cu componente antisistem de dinaintea îngheţului din perioada 1983-1989. Conferenţiarul Cristian Tudor Popescu va discuta despre renunţarea autorităţilor la cinema ca mijloc de propagandă.

Programul „Cinemateca pentru toţi” se va relua la Cinemateca Eforie în ziua de joi, 23 iunie, tot de la ora 18:30, şi va analiza filmul de spionaj al perioadei comuniste.

„Cinemateca pentru toţi” este un proiect al Asociaţiei EuRo Cinema şi al Institutului Cultural Român, desfăşurat cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română (partener principal). Iniţiat în octombrie 2015, programul „Cinemateca pentru toţi” s-a bucurat de un mare succes la publicul Cinematecii Eforie, astfel încât a fost extins. Ultima întâlnire din cadrul primei ediţii a acestui program va avea loc pe 30 iunie.

Parteneri ai proiectului: Docuart şi Radio România Cultural. Sponsor unic: Philip Morris Trading.

Au mai sprijinit proiectul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Fundaţia Hanns Seidel România, Centrul de Studii în Istorie Contemporană, Premium Communication şi Europa FM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...