marți, 31 mai 2016

Polonia va invită la Zilele Mondiale ale Tineretului

În 2016 Polonia va găzdui Zilele Mondiale ale Tineretului, care se vor desfășura în luna iulie la Cracovia. Peste două milioane de tineri din întreaga lume vor veni în Polonia ca să-l întâlnească pe papa Francisc.

Cracovia, unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia, se pregătește de Zilele Mondiale ale Tineretului (ZMT) din luna iulie 2013, când papa Francisc a anunțat locul în care va avea loc următoare întâlnire cu tinerii. Motivul pentru care acesta a ales fosta capitală a Poloniei, al cărei Oraș Vechi se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost legătura puternică dintre Cracovia și cardinalul polonez Ioan Paul al II-lea. Papa nu numai că a fost foarte legat de Cracovia pe parcursul întregii sale vieți preoțești, dar a fost și cel care a inițiat Zilele Mondiale ale Tineretului. Prima întâlnire a tinerilor a avut loc în anul 1985 la Roma. Din acel moment, acestea sunt organizate o dată la 2-3 ani în diferite locuri din lume. Procesul de înscriere a celor interesați durează deja de câteva luni.
- În momentul de față s-au înscris deja peste un milion de persoane - spune preotul Adam Parszywka, purtător de cuvânt al Zilelor Mondiale ale Tineretului la Cracovia. - De obicei, doar 30-35% dintre cei care intenționează să vină se înscriu. Se știe că tinerii sunt spontani și de cele mai multe ori decizia de a participa o iau în ultimul moment - adaugă preotul Parszywka. Credincioșii vor beneficia de sprijinul a 25 de mii de voluntari din diferite țări, nu numai din Polonia.
Zilele Mondiale ale Tineretului sunt o provocare uriașă pentru guvernul polonez, care a înființat un comitet special responsabil cu organizarea în 2016 a celei mai mari reuniri a tinerilor din întreaga lume, al cărei principal organizator este Arhidieceza Cracoviei.
Organizatorii Zilelor Mondiale ale Tineretului estimează că festivitățile din centrul Cracoviei și din împrejurimi ar putea atrage chiar 2,5 milioane de credincioși. Comitetul organizator se află în legătură permanentă cu episcopatele din peste 110 țări de pe toate continentele. La Cracovia vor veni chiar și locuitori din Insula Paștelui, Insula Samoa sau Arabia Saudită.
Mai multe informații despre Zilele Mondiale ale Tineretului pot fi găsite pe pagina www.krakow2016.com și pe portalul www.polska.pl
Sursa: Institutul Polonez Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...