miercuri, 11 mai 2016

Ana Wagner – „În cer și pe pământ”. Expoziție de grafică și pictură pe porțelan

Seria evenimentelor Kulturama la Galeria Phototeque continuă cu expoziția Anei Wagner În cer și pe pământ”, o exemplificare a modului subtil în care tehnicile, formele și temele circulă în creațiile artistei. Expoziția va fi deschisă  între 18 mai-1 iunie 2016 la Galeria Phototeque din cadrul The Grand Avenue(J.W.Marriott). Programul galeriei 12:00-18:30 de luni-vineri și 12:00-17:00 sămbătă, duminica închis.

Expoziția vă prezintă lucrări care s-au adunat în câțiva ani de muncă la proiectarea și execuția decorurilor pe porțelan. Porțelanul este prim-solistul consacrat al atelierului Anei Wagner.
Expoziția ”În cer și pe pământ”schimbă curajos această perspectivă. Bijuteriile și celelate obiecte din porțelan sunt continuu susținute de proiecte grafice, schițe, desene care, în final, devin decoruri pentru porțelanul vedetă. Ana Wagner vă propune acum, pe rând, fie o schimbare a rolurilor, fie o reîmpărțire a lor.

În primul caz, vedetele sunt chiar decorurile iar grafica de pe porțelan devine tablou în sine. În cel de-al doilea, porțelanul și lemnul pictat își impart avanscena, coexistă armonios în același tablou.
Veți putea viziona astfel tablouri cu grafica unor colecții de porțelan semnate Ana Wagner dar și panouri în tehnică mixtă (lemn pictat și porțelan). Aceste panouri spectaculoase, cinci la număr, au fost proiectate de Ana Wagner și realizate de ea în colaborare cu pictorul și graficianul Bogdan Teodorescu. Expoziția va fi completată  de obiecte din porțelan din seria peisajului  fantastic și de bijuterii sofisticate semnate Ana Wagner.

Tema centrală, cea care dă titlul expoziției, ține de un mit străvechi, mereu interpretat, repovestit și adăugit de modernitate: iubirea este eterna căutare a jumătății pierdute de la începuturile lumii; creația, la rândul ei, este regăsirea întregului primordial și se împlinește numai prin iubire.
Această temă este ilustrată de Ana Wagner prin seria peisajului fantastic reprezentat de două orașe pe vârfuri de coline, unul în cer și altul pe pământ. Peisajele fantastice ale Anei sunt, de fapt, povești de dragoste.  Cele două orașe simbolizează două suflete, două universuri, două jumătăți care se caută în cer și pe pământ, în spirit și materie.

Expoziția Anei Wagner are și o altă miză, legată de laboratorul de creație al artistei:  încearcă să arate cum temele, formele și tehnicile legate de arta decorării porțelanului se desprind una din cealaltă, se potențează reciproc și apoi se caută mereu aidoma celor două jumătăți simbolizate de sintagma ”În cer și pe pământ”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...