luni, 23 mai 2016

Oamenii muntelui la Cinemateca Eforie

Istoria filmului maghiar a început cu 120 de ani în urmă, în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, Sziklai Arnold şi Zsigmond deschid porţile primului cinematograf maghiar de pe Calea Andrássy, Ikonográf, unde se proiectau filme pentru public pe aparate franceze Lumiére. Sub acest auspiciu am iniţiat această serie de proiecţii lunare, în cadrul cărora prezentăm cele mai reprezentative creaţii cinematografice pentru fiecare perioadă şi gen din istoria cinematografiei maghiare.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Budapesta iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar.


Joi, 26 mai 2016, 19.00.

Oamenii muntelui
1942, dramă, 89 min., subtitrat în limba română
Regia: Szőts István
Distribuţia: Görbe János, Szellay Alice, Ferenczi Péterke, Bihari József, Makláry János



Pelicula realizată în anul 1942 de Szőcs István este o creaţie inclusă în arta cinematografică universală, având un rol important în dezvoltarea neorealismului italian. În anul 1942 filmul a obţinut premiul artistic la Veneţia. Oamenii muntelui, bazat pe o nuvelă de Nyírő József, prezintă lumea inegalităţilor sociale, a celor aserviţi, umiliţi şi întristaţi. Aduce pe ecran cu o sinceritate şi compasiune profundă eroii muntelui, în această sferă puritană regăsind idealuri precum abnegaţia, cinstea, onoarea şi solidaritatea. Criticii maghiari de filme au ales acest film, prin vot secret, în anul 2000, în rândul celor mai bune 12 filme maghiare ale secolului.

Filmul va fi prezentat de criticul și istoricul de film Dana Duma.

Cinemateca Eforie, str. Eforie nr. 2

* * *

A MAGYAR FILM TÖRTÉNETE
Emberek a havason
1942, dráma, 89 perc, román felirattal
Rendező: Szőts István
Szereplők: Görbe János, Szellay Alice, Ferenczi Péterke, Bihari József, Makláry János

Szőts István 1942-ben forgatott filmje az egyetemes filmművészet világszerte becsült darabja. Szerepe volt az olasz neorealizmus zászlóbontásában és fordulópontnak számít a magyar filmnyelv megújulása terén a magyar film történetében. Az Emberek a havason témája Nyírő József novellája alapján a társadalmi egyenlőtlenség, a kiszolgáltatottság, a megalázottak és megszomorítottak világa. A film 1942-ben Velencében művészeti díjat nyert és 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választották.

A filmet bemutatja Dana Duma, filmkritikus és filmtörténész.

Eforie mozi, Eforie u. 2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...