sâmbătă, 25 martie 2017

Dezbaterea „Ideologii vizuale ale identității naționale românești”, cu Cosmin Nasui, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 29 martie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc dezbaterea pe tema „Ideologii vizuale ale identității naționale românești”.  Invitat: Cosmin Nasui. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

„Ideologii vizuale ale identității naționale românești” urmărește o temă cu o perspectivă destul de largă, cu câteva opriri pe studii de caz relevante și interesante apropo de filtrele de naționalism și multiculturalism, care alcătuiesc împreună identitatea naţională. Se urmărește în paralel ce tipuri de imagine au fost generate prin intermediul fiecăruia dintre cele două filtre, dacă ar fi să ne uităm la cultura vizuală din teritoriul actual al României și din teritoriile istorice ale României de-a lungul măcar a ultimei sute de ani.

În cadrul întâlnirii va fi prezentată și oferită publicația tipărită: „Naționalism și multiculturalism în cultura vizuală”, Editura PostModernism Museum, 2017, ISBN 978-606-93751-5-(http://postmodernism.ro/nationalism-si-multiculturalism-in-cultura-vizuala-din-romania/) care conține dezbaterile mai multor autori (Alin Ciupală, Adrian Majuru, Cristian Vasile, Cosmin Nasui) pe tema enunțată, însoțite de o selecție bogată de reproduceri de artă și cultură vizuală din România.

Cosmin Nasui este autor de studii și cercetări, istoric de artă, curator și galerist. A absolvit Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei în 2003, cu lucrarea de licență „Erotismul în arta românească modernă și contemporană“ coordonată de profesorul Adrian Guță și Facultatea de Arte Decorative și Design în 2002. Este unul dintre inițiatorii PostModernism Museum deschis în București în aprilie 2015, primul muzeu privat din Europa Centrală și de Est care face parte din Asociația Muzeelor Private din lume. În 2008 Cosmin Nasui a creat formatul documentar TV „3 minute de celebritate” produs de Modernism.ro și A&A Records, co-produs de TVR Cultural și realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, transmis în grila canalului TVR Cultural și apoi, publicat în 2012, sub forma a 3 DVD-uri ce conțin 81 de filme a câte 3 minute cu peste 120 de creativi români contemporani, în formula de interviu sau no comment. În 2009 a fondat cea mai largă platformă online pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. În 2010, împreună cu Oana Ioniță Nasui a fondat Nasui Collection & Gallery, operator cultural care susține artiști contemporani români, în contexte naționale și internaționale favorabile.

luni, 20 martie 2017

Ionela-Violeta Anciu, Raluca Neagu, Mircea Dan Duţă, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 22 martie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o lectură de poezie. Invitați: Ionela-Violeta Anciu, Raluca Neagu și Mircea Dan Duţă. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane și face parte din seria Galeria Poeților.

Ionela-Violeta Anciu (n. 4 septembrie 1991, în Mun. Vulcan, Hunedoara) este absolventă a Masterului Politicile Egalității de Șanse în Context Românesc și European și membră fondatoare a Asociației European Youth Education. Scrie poezie de aproximativ zece ani și a debutat în Revista Noastră, o publicație a elevilor și profesorilor Colegiului Național Unirea (Focșani), fondată în anul 1912. Din 2015 publică (atât poezie, cât și proză scurtă) în reviste precum Luceafărul, Actualitatea literară, BOEM@, Cenaclul de la Păltiniș, Feed Back, Pro Litera, Antares, Sintagme Literare, URMUZ, Vatra Veche, Armonii Culturale, Singur și în alte ateliere/reviste de specialitate online, ca eCreator.ro, agonia.ro, scrieliber.ro, negrupealb.ning.ro sau cenaclul Lira21. Din martie 2015 devine director executiv al Clubului Scriitoarelor, iar în aprilie 2015 publică volumul de debut, Amprente Urbane – Evoluția (Editura Bookbreak). Din noiembrie 2015 devine membră a Cenaclului 9 inițiat de asociația culturală Direcția 9. Este prezentă în antologiile: Parodii (coordonată de Direcția 9, Editura Grinta, 2015), Scrisul de azi (Editura Singur, 2015) și Dor Românesc (coordonată de Asociația de Cultură și Turism STARPRESS, 2016).

Raluca Neagu s-a născut la data de 8 iunie 1977 la Bacău, într-o familie de intelectuali. A debutat în poezie la vârsta de 9 ani iar în volum în anul 2003 cu “Epidermice” la Editura Plumb.
În 2010 a obţinut premiul  revistei “Cafeneaua Literar Artistică” din cadrul concursului de poezie Leoaică Tânără Iubirea de la Piteşti. În anul 2011 publică volumul de versuri Erotisme de peste zi, la Editura Babel.
Versurile ei au apărut într-o serie de publicații literare din România Ateneu, Cafeneaua Literar Artistică, Cronica, Astra, Suplimentul literar al Scânteii Tineretului, Literatură şi Artă (Chişinău), Aurora.
În viaţa de zi cu zi, Raluca este diplomat de carieră. Lucrează la Ministerul Afacerilor Externe din anul 2000. Parcursul profesional a condus-o în diferite ţări ca Olanda, Canada şi Belgia.
Este pasionată de literatură, tango, fotografie şi artă contemporană. Călătoreşte mult, visează mult şi este îndrăgostită de New York şi Istanbul. Adoră Sauvignon-ul, oceanul, pantofii, versurile lui Neruda si Bukowski. Nu neapărat în această ordine. Crede cu tărie că intoleranţa se vindecă prin călătorii și ca rolul poetului este de a se angaja, dincolo de vers, și în treburile cetății.

Mircea Dan Duţă combină atât poezia pe care o scrie, cât şi pe aceea pe care o prezintă, cu elemente de performance, teatru şi happening.  Este poet, filmolog (autor de expresie cehă), performer, traducător, corealizator al Serilor Literare Citesc Poezie de la Cărtureşti şi redactor al magazinului cultural Ilegalit din Slovacia. Director al ICR Praga în perioada 2006-2014. Lector universitar la Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga (FAMU) și la Facultatea de Litere (FFUK) și Facultatea de Sociologie (FSV) a Universității Caroline din Praga. A publicat la Praga, în limba cehă, volumele de poezie: Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: consumată) (Editura Petr Štengl, 2015) și Peisaje, zboruri și dictări (Editura Petr Štengl, 2014), precum și volumul de specialitate Povestitor, autor și Dumnezeu (Perspective naratologice și tehnici narative în cadrul Noului Val Cinematografic Ceh și Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea (Editura Universității Caroline, Praga, 2009). De asemenea, este coautor al mai multor volume colective: Istoria relațiilor romano-cehe (Editura Universității din București, în cehă și română, 2014); Predarea limbilor și literaturilor slave de sud și balcanice în Europa – 2013 (Editura Universității Masaryk, Brno, 2013, în cehă); Româna ca limbă străină – 2013 (Editura Universității Babes-Bolyaly, Cluj, în română); Memorie și istorie: Agricultura și destinul său după 1948 în țările socialiste – 2011 (Editura Institutului Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Praga, în cehă); Primăvara de la Praga în literatură, teatru și film – 2009 (Editura Universității Josef Škvorecký, Praga, în cehă); Holocaustul în literatura cehă, slovacă și polonă – 2006 (Editura Universității Caroline, Praga, în cehă) şi a numeroase articole de specialitate. Este autorul primelor antologii de poezie cehă contemporană (Întunericul din camera copiilor, ed. Tracus Arte, 2015) şi teatru ceh contemporan (Editura Fundaţiei Camil Petrescu, 2016) apărute în România după 1989.

marți, 7 martie 2017

Apel de proiecte pentru JCE Jeune Création Européene [Bienala de Artă Contemporană "CREAȚIA TÂNĂRĂ EUROPEANĂ", 2017-2018]

Bienala Jeune Création Européene (JCE) se centrează, încă din anii 2000, asupra descoperirii și promovării noilor talente și tendințe din arta contemporană europeană. Aspectul colaborativ care stă la baza acestei bienale este fundamental, generând un context dinamic pentru diseminarea ideilor, cercetării și promovării procesului artistic. Un total de 72 de lucrări expuse pe parcursul a doi ani în nouă țări; un curator și opt artiști selectionați din fiecare țară; o expoziție colectivă itinerantă; o colaborare între nouă orașe europene: acestea sunt câteva dintre elementele care scot în evidență unicitatea acestei bienale în contextul artistic european.

România participă pentru prima dată în acest important circuit artistic internațional, prin parteneriatul stabilit între Primăria Montrouge și Fundația Culturală Intact, Cluj-Napoca, în colaborare cu Primăria municipiului Cluj-Napoca. Curatorul pentru România al bienalei JCE este Florin Ștefan, directorul Fundației Culturale Intact.

Fundația Culturală Intact este o organizație non-profit care promovează proiecte culturale solid ancorate în discursul artistic contemporan. A colaborat cu prestigioase instituții de artă, precum David Zwirner Gallery (New York și Londra), Zeno X Gallery (Atwerp), Tate Modern (Londra) și Gwangju Biennale, Coreea de Sud, printre altele. A dezvoltat o serie de rezidențe artistice pentru care au fost selecționați 15 artiști. În anul 2012 a deschis un spațiu expozițional care propune un program coerent conceptual de expoziții și conferințe. Colaborarea cu Bienala de artă contemporană JCE extinde programul curatorial și expozițional dezvoltat de Fundația Culturală Intact, facilitând în același timp întâlnirea dintre noile preocupări artistice din România și cele din spațiul european, stabilind astfel o solidă platformă de expunere și promovare pentru artiștii emergenți.

Vor fi selecționați opt artiști români care se vor alătura celor internaționali în cadrul bienalei, fiind prezentați intr-o expoziție de grup itinerantă care va fi pentru prima dată expusă la Montrouge, Franța, în octombrie 2017, urmată apoi de expoziții în orașele europene partenere – Hjorring, Danemarca; Wroclaw, Polonia; Cesis, Letonia; Brno, Republica Cehă; Como, Italia; Figueres, Spania, și Amarante, Portugalia. Urmând acest traseu expozițional remarcabil, expoziția de grup va fi prezentată în întregimea sa în Cluj-Napoca în 2018. Bienala va fi însoțită de un catalog al expoziției care va include artiștii și lucrările participante.

Datorită rețelei extinse de expunere și promovare a bienalei, artiștii vor putea beneficia de o vizibilitate și prezență artistică considerabilă, manifestată la nivelul publicului larg, al contactelor cu galeriști, directori de muzee și instituții culturale, curatori, critici de arta și jurnaliști din spațiul cultural european, care se pot materializa prin ulterioare colaborări artistice, rezidențe artistice. Pentru fiecare ediție a bienalei JCE, un juriu internațional desemnează trei laureați, cărora li se acordă premiul “Grand Prix JCE – Bourse Crédit Agricole”.

Condiții de participare

Fundația Culturală Intact lansează un apel de proiecte pentru artiștii români care trăiesc și lucrează fie în România, fie în diasporă, care nu sunt reprezentați de galerii de artă comerciale și ale căror lucrări nu sunt prezentate la târguri de artă. Selecția artiștilor va avea în vedere coerența conceptuală, calitatea și originalitatea lucrărilor, precum și raportarea acestora la preocupările discursului artistic contemporan. Artiștii trebuie să fi absolvit studiile universitare în urmă cu cel puțin doi ani (nu există limită de vârstă).

Un juriu compus din nouă experți, reprezentativi pentru scena de artă contemporană din România, va selecta opt artiști care vor intra în circuitul expozițional european al bienalei JCE cu câte o lucrare din cele 10 înscrise în competiție. În funcție de punctaj, artiștii clasați pe primele trei locuri vor fi premiați în cadrul unui eveniment public care va avea loc la Cluj-Napoca.

Lucrările propuse trebuie să fie disponibile pe întreg parcursul ediției 2017-2018 a bienalei JCE. Având în vedere natura itinerantă a bienalei și necesitatea eliminării riscului unor eventuale deteriorări, e preferabil ca acestea să nu fie realizate din materiale sau în tehnici care pot ridica probleme în momentul manipulării, ambalării și/sau transportului.

Dosarele de concurs trebuie să conțină următoarele documente și informații:
1. Numele artistului, anul nașterii, localitatea unde domiciliază/ lucrează, website (dacă este cazul), date de contact (în format Word sau PDF);
2. CV artistic (în format Word sau PDF);
3. 10 imagini ale lucrărilor propuse spre jurizare: fiecare imagine în format jpg, 300dpi, maxim 5MB;
4. O listă (în format Word sau PDF) conținând detaliile fiecărei lucrări: titlul, anul realizării, tehnica, dimensiunea etc. (titlul trebuie să se regăsească și în denumirea fiecărei imagini);
5. O scurtă descriere a demersului artistic sau a temelor abordate în cele 10 lucrări (max. 400 de cuvinte, în format Word sau PDF);

Materialele vor fi transmise exclusiv în format electronic, într-un singur fișier zip, la adresa de e-mail jce@fundatiaintact.ro, iar fiecare document în parte va fi denumit după formula: Nume_Prenume_Denumire document.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 27 martie 2017. Dosarele primite după această dată sau cele incomplete nu vor fi analizate. Rezultatul selecției va fi anunțat în aprilie 2017.


Pentru informații suplimentare despre structura bienalei, condițiile de participare și organizațiile partenere: www.jceforum.eu, www.fundatiaintact.ro/jce

luni, 6 martie 2017

Dezbaterea „Cum vinzi o fotografie de artă”, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 8 martie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc dezbaterea pe marginea temei „Cum vinzi o fotografie de artă”.  Invitat: Dan St. Andrei. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Te-ai gândit vreodată că ai putea să faci bani din pasiunea pentru fotografie? Un fotograf cum își vinde marfa? Există o rețetă de succes în a vinde fotografii artistice? La toate aceste întrebări încercăm să găsim răspunsuri împreună cu invitatul nostru.

Dan St. Andrei este art director, fotograf și pictor, specializat în fotografie de artă și graphic design, locuiește, pentru moment, în București / România. După 20 de ani de creație publicitară, s-a dedicat integral activității artistice, ca fotograf și pictor, bazându-se pe o cultură vizuală extinsă și mijloace de expresie ce variază de la fotografie la artele digitale. Pune un accent special pe teme legate de portret, oniric și abstract. Întotdeauna încearcă să fie original și surprinzător în abordarea artistică.

Prin amestecul tuturor elementelor de creativitate, Dan St. Andrei găsește modalități noi și interesante de a comunica.(danandrei.com)

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...