luni, 29 octombrie 2018

Mirel Taloș și „Colecționarul de nuduri”, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 31 octombrie 2018, ora 19, la Bistro Matrioska (str. I. C. Visarion nr. 20, sector 1, București) va avea o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de proză și muzică. Invitați: Mirel Taloș și invitații lui surpriză. Evenimentul se derulează sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Mirel Taloș își va prezenta și va citi din primul său volum de proză – „Colecționarul de nuduri”. Volumul debutează ca o poveste de dragoste, evoluează într-un „thriller” și se încheie cu o meditație.


Mirel Taloș s-a născut în 1973. A absolvit Liceul de matematică-fizică din Zalău în 1992. Studii de filologie hispanică și română la Universitatea București (1992-1996), încheiate cu o teză de licență despre romanul politic al lui Mario Vargas Llosa. În 1999 a absolvit și Facultatea de Științe Politice a SNSPA. Între anii 2001-2004 a fost managing director al Ergon Communications, companie de relații publice asociată cu Struble Eichenbaum Communications din SUA. Între anii 2005-2007 a fost consilier de stat al primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Din 2007 până în 2016 a fost deputat, membru al Comisiei de cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, raportor al comisiei pentru mass-media. A elaborat și susținut inițiative legislative în domeniul artelor și al mass-media.  A publicat Partidele politice în tranziție (Editura Libripress, 2002) și Îndrumar în liberalismul politic (Editura Curtea Veche, 2004). A fost senior editor al publicației Cadran politic (2005-2008) și senior editor al publicației Perspective politice (2004-2007).  A fost reprezentant al primului-ministru în comisia bursei speciale Guvernul României (2005-2007). Este membru al Consiliului de conducere al Institutului de Studii Liberale, pentru care este și lector. Face parte din conducerea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), secțiunea „scenariu de film”. A debutat în literatură cu proză scurtă în revista Conta în 2012 (Parfum de Havana, Încă o zi de lumină, Jidov Szappan). A mai publicat proză scurtă în revistele Contemporanul și Caiete Silvane. A publicat romanul „Colecționarul de nuduri” (Editura RAO, 2018, prefață de Mircea Platon).

vineri, 19 octombrie 2018

Comunicat de Presă - E-Motional DansLab Lisabona

Avem plăcerea să vă invităm să participați la ultima parte a proiectului european E-Motional – incubatoare artistice 2018, organizat de Asociația Forum Dança, care se va derula la Lisabona între 19 – 30 octombrie 2018 în spațiul Espaço da Penha, Travessa do Calado 26 B, 1170-070. 

E-MOTIONAL 2018 este o metaforă complexă a corpului contemporan și a diferitelor sale forme. Initițat de Cosmin Manolescu ca un incubator pentru noi proiecte coregrafice, E-MOTIONAL funcționează de asemenea ca un proiect de schimburi culturale între București, Lisabona și Portland (SUA). Timp de două săptămâni, cinci performeri & coregrafi și muzicieni - Judith State & Radu Dumitriu din Romania, Mauricia Barreira Neves din Portugalia și Tahhi Holt & Luke Wyland din Portland/SUA se vor întâlni, lucra și schimba informații despre procesele lor artistice în cadrul unui format de laborator deschis. De asemenea pe perioada rezidenței, artiștii invitați vor avea oportunitatea să-și dezvolte propriile sale proiecte - “Amintiri” de Judith State & Radu Dumitriu, "Rubble Bodies" de Tahni Holt și Luke Wyland și “„This is not for sale e é um manifesto”” de Mauricia Barreira Neves. 

Pe perioada laboratorului DansLaB vor avea loc și o serie de evenimente deschise publicului larg după următorul program: 
> 19 octombrie, ora 19:00 | Emotional Video – sesiune de filme video realizate de Mary Wycherley (Irlanda) și fragemente din spectacolele realizate deTahni Holt (SUA), Maurícia Barreira Neves (PT), Judith State (RO) 
> 20 octombrie, 19:00 | Jam-session dans & muzică – sesiune de improvizație liberă deschisă tuturor celor interesați 
> 24 octombrie, 19:00 | Voice-Body-Sound, atelier condus de Judith State si Radu Dumitru

Laboratorul-incubator DansLab se va finaliza în data de 29 Octombrie, ora 19 cu o prezentare publică informală în care artiștii își vor prezenta rezultatele procesului artistic și vor participa la un Artist Talk moderat de Cosmin Manolescu și Ezequiel Santos. 

 Proiectul E-MOTIONAL – artistic incubator 2018 a fost lansat în Mai 2018 când 4 coregrafi/performeri și artiști vizuali din România – Simona Deaconescu & Ciprian Ciuclea și Ioana Marchidan & Hermina Stănciulescu au demarat lucrul la noi proiecte coregrafice și a fost urmat de o rezidență oferită artistei foto-video Alina Ușurelu care a realizat în luna septembrie prima sa expoziție personală Dance Heartbeats în cadrul unei rezidențe organizată în conexiune cu proiectul Cartografias#1. Proiectul E-Motional 2018 se va finaliza pe 10 noiembrie, ora 20 cu o prezentare finala a proiectului care va avea loc la LINOTIP - Independent Choreographic Center (http://linotip.ro) cu participarea tuturor artiștilor invitați la Lisabona, ocazie cu care va fi prezentat și un film documentar realizat de Alina Ușurelu. 

Emotional - artistic incubator 2018 este un proiect initiat de Cosmin Manolescu și dezvoltat în cadrul programului “Nucleo – Curadoria e Performance”, program curatoriat de Ezequiel Santos - http://www.forumdanca.pt/nucleo/index.html. Proiectul E-Motional DansLab este organizat de Asociația Forum Dança în parteneriat cu Fundația Gabriela Tudor și LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, componentă finală a proiectului E-MOTIONAL incubatoare artistice 2018, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cosmin Manolescu
curator & coordonator proiect
E-Motional - incubatoare artistice 2018

duminică, 14 octombrie 2018

Întâlnire cu Diana Iepure și Florin Dumitrescu, la Galeria Întâlnirilor


Miercuri, 17 octombrie 2018, ora 19, la Bistro Matrioska (str. I. C. Visarion nr. 20, sector 1, București) va avea o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de poezie. Invitați: Diana Iepure și Florin Dumitrescu. Evenimentul se derulează sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Diana Iepure este născută la Chișinău, pe 20 noiembrie 1970, într-o familie de studenți ai Universității de Stat V. I. Lenin. Și-a petrecut copilăria la Cosăuți, pe malul Nistrului, la hotar cu Ucraina. A absolvit facultatea de istorie la aceeași universitate unde s-au întâlnit părinții ei. După studii, își împlinește visul și rămâne la Chișinău, ca cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În 2002 începe fondarea muzeului Băncii Naționale a Republicii Moldova, dar lasă totul baltă și, din 2003, se stabilește la București, oraș care îi oferă o familie completă, o casă și o recunoaștere literară.
Debutează cu poezie în 2004, la Editura Vinea. În 2011, la Casa de Pariuri Literare, îi apare ,,O sută cincizeci de mii la peluze”, volum ce se învrednicește de Premiul Republica la Salonul Internațional al Cărții, Chișinău, 2012, de premiul revistei electronice TIUK! și de simpatia unor oameni care se pricep la poezie. Publică în revistele de cultură din România și Republica Moldova. Traduce din scriitori ruși contemporani, dar și din clasici ai literaturii ruse. Este surprinsă și, desigur, se bucură că poeme din micuța ei operă au ajuns să fie traduse în franceză, neerlandeză, macedoneană, slovacă și rusă.

Florin Dumitrescu (născut în 1966, în București) se lansează ca textier pentru Timpuri Noi la sfârșitul anilor ’80, urmând să se consacre cu Sarmalele Reci, după ’90.
Ca autor de versuri „pentru citit”, debutează cu grupajul „Megaviziuni” în volumul colectiv Marfă (Ed. Salut, 1996, alături de Dan Mircea Cipariu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa și Bogdan O. Popescu), apoi publică Ana are mere (Cartea Românească, 1997, Premiul ASB pentru Debut). Revine după un deceniu cu ÎNcîntece (Ed. Vinea, 2007, Premiul Tiuk! pentru Poezie) și participă, cu grupajul „Furat la cîntare”, la antologia Marfă reîncărcată (Brumar, 2012) a aceluiași grup nouăzecist. În aceeași perioadă, publică poemul-poveste „Bucătarul Ben” în antologia pentru copii Ce poți face cu două cuvinte (Art, 2012). În 2015, ia parte la București 2021, „epopee participativă” ce reunește patruzeci de poeți, sub îndrumarea Svetlanei Cârstean; cea care îi va îngriji și volumul Dodii, Vorpal/Nemira, 2016.
Ca textier, își extinde în timp portofoliul de colaborări: Direcția 5, Pasărea Rock, Mircea Baniciu, Jazzappella, RIT etc.
Publică schițe și eseuri în săptămânalul B-24-FUN (2005-2010) și participă cu nuvele și povestiri în diverse antologii de proză: Cartea cu bunici (Humanitas, 2007), seria tematică Prima dată (Art, 2010 - 2013, în cadrul căreia îngrijește volumul Primul meu job, 2011), precum și Cui îi e frică de computer (Art, 2013). Se numără printre cei 53 de coautori ai „celui mai rapid roman din lume”, Moș Crăciun & Co. (Art, 2013).
Din anii '90 încoace, publică sporadic traduceri din limba italiană la Nemira, Art, Baroque Books & Arts și în România Literară.
În 2014, devine doctor în antropologie, domeniu în care publică, printre altele, studiile Bîlciul Universității (Humanitas, 2013) și Tradiții la superofertă (Cartier, 2015).

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...