luni, 26 iunie 2017

8 artiști vor reprezenta România în cadrul Bienalei Jeune Création Européenne!

Joi, 22 iunie, a avut loc la Casino Centru de Cultură Urbană din Cluj, evenimentul de lansare al Bienalei Tânără Creație Europeană – România, în cadrul căruia au fost anunțați în mod oficial cei 8 artiști selecționați din Cluj, iar primilor 4 din acest clasament li s-au înmânat premii în semn de susținere al demersului lor artistic.

La eveniment au participat Emil Boc, primarului Clujului, Gabrielle Fleury, primar adjunct Montrouge, Andrea Ponsini, curatorul Bienalei Jeune Création Européenne (JCE), Ovidiu Cîmpean, director pentru dezvolatare urbană în Primăria Cluj, Florin Ștefan, curatorul Bienalei JCE în România, Corina Ilea, curator asociat al Bienalei JCE, Radu Moraru, rector al Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, membrii juriului, artiștii selecționați și premiați, directorii Instituțiilor Culturale Internaționale.
Un juriu prestigios
În urma apelului de înscriere pentru Bienala JCE, au fost primite 75 de dosare. Juriului i-a revenit dificila misiune de a selecționa doar 8 artiști dintre cei 75 înscriși. Membrii juriului sunt profesioniști din domeniul artei din Cluj, Sibiu sau București: Florin Ștefan, Călin Dan, Liviana Dan, Daria Dumitrescu, Corina Ilea, Iosif Király, Petru Lucaci, Sorin Neamțu și Mircea Suciu.
8 artiști de top selecționați
Artiștii selecționați pentru a face parte din Bienala de Artă Contemporană Creația Tânără Europeană / JCE sunt: Vlad Olariu, Dani Gherca, Cătălin Burcea, Oana Năstăsache, Victoria Andreea Anghel, Liliana Basarab, Irina Dumitrașcu, Silvia Amancei și Bogdan Armanu.
Premiile JCE România
Odată cu evenimentul oficial de anunțare a celor 8 artiști selecționați pentru a reprezenta România în
cadrul Bienalei JCE, au fost înmânate 4 premii artiștilor care au primit cel mai mare punctaj din partea membrilor juriului în procesul de selecție. Premiul Special i-a revenit artistei Oana Năstăsache, premiul 3 artistului Cătălin Burcea – înmânat de Andrea Ponsini, premiul 2 lui Dani Gherca – înmânat de Emil Boc, iar premiul 1 artistului Vlad Olariu – înmânat de Gabrielle Fleury.
Bienala JCE este un sprijin pentru tinerii artiști care au fantastica ocazie de a-și prezenta lucrările selecționate în întreaga Europa. Bienala va debuta în octombrie la Montrouge (Franța), iar mai apoi expoziția colectivă va ajunge în mai multe orașe europene importante: Hjorring (Danemarca), Wroclaw (Polonia), Cesis (Letonia), Brno (Republica Cehă), Como (Italia), Figueres (Spania), Amarante (Portugalia) și Cluj-Napoca (România). Datorită rețelei extinse de expunere și promovare a bienalei, artiștii vor putea beneficia de o vizibilitate și prezență artistică considerabilă, manifestată la nivelul publicului larg, al contactelor cu galeriști, directori de muzee și instituții culturale, curatori, critici de arta și jurnaliști din spațiul cultural european, care se pot materializa prin ulterioare colaborări artistice, rezidențe artistice.
72 de lucrări de artă în 9 țări timp de 2 ani
Bienala Jeune Création Européene (JCE) se centrează, încă din anii 2000, asupra descoperirii și promovării noilor talente și tendințe din arta contemporană europeană. Aspectul colaborativ care stă
la baza acestei bienale este fundamental, generând un context dinamic pentru diseminarea ideilor, cercetării și promovării procesului artistic. Un total de 72 de lucrări expuse pe parcursul a doi ani în nouă țări; un curator și opt artiști selectionați din fiecare țară; o expoziție colectivă itinerantă; o colaborare între nouă orașe europene: acestea sunt câteva dintre elementele care scot în evidență unicitatea acestei bienale în contextul artistic european.
România participă pentru prima dată în acest important circuit artistic internațional, prin parteneriatul stabilit între Primăria Montrouge și Fundația Culturală Intact, Cluj-Napoca, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Curatorul pentru România al bienalei JCE este Florin Ștefan, directorul Fundației Culturale Intact, iar curator asociat este Corina Ilea.


Sponsori: Distral, Match Point, Wine Point

Mihaela Stanciu, Tudor Voicu și Alexandru Povarnă, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 28 iunie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de poezie. Invitați: Mihaela Stanciu, Tudor Voicu și Alexandru Povarnă. Co-moderator: Mircea-Dan Duță. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Mihaela Stanciu (n. 1979, București) este doctor în filologie, la Universitatea din București. Tot la Facultatea de Litere a absolvit studiile de licență și masterat. A fost asistent universitar la Departamentul de Limbi Străine și Comunicare al Universității Tehnice de Construcții București. A scris despre istoria fotografiei în revistele Punctum și Historia și despre istoria literară în reviste de specialitate. În prezent este muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române. A publicat un volum de istorie literară,Hortensia Papadat-Bengescu în oglinda prozei de tinerețe(Editura Pro Universitaria, 2015), un manual universitar pentru învățarea limbii române,Noțiuni de limbaj tehnic pe înțelesul străinilor(Editura Pro Universitaria, 2016) și a debutat în poezie cu „Azi cînt jazz” (Editura Casa de Pariuri Literare, 2016).

Tudor Voicu s-a născut în 1988, în București. Absolvent al Facultății de Drept (Universitatea Titu Maiorescu), in prezent student la Facultatea de Litere a Universității Hyperion, București. Debut literar în antologia Poemia”, de asemenea, poeme apărute în revistele: Mantaua lui Gogol”, Olt Art”, Vama Literară”, Amurg Sentimental” și publicații online. Este organizator și prezentator al Cenaclului 9, cenaclu care se desfășoară sub egida Asociației culturale Direcția 9. Sticle goale fiare vechi” constituie volumul de debut al autorului. „Un poet de un modernism rafinat, care privește realitatea înconjurătoare prin dioptriile îndelung șlefuite în atelierele marilor maeștri ce îi conferă un precedent cultural de invidiat, este Tudor Voicu. La o primă lectură, naturalețea, plasticitatea și dezinvoltura cu care își construiește discursul liric trasează conturul sensibil al unui autor cu o voce autentică, distinctă, încărcată de promisiuni.” - Traian T Coșovei.

Alexandru Povarnă ( n. 1987, București) se declară Călător, Scriitor și Om într-o continuă uimire prin lume. Licențiat în Sociologie la București. Două masterate: unul în Studii religioase și altul în Științe sociale. A început să scrie în liceu, fiind publicat în revista pentru liceeni Hronica, urmând perioade de pauze și căutări. Căutări care nu au încetat nici acum și care uneori duc la autoizolare. A apărut în volumul colectiv de poezie „Timpul pietrelor prețioase” (Ed. ArtCreativ, 2016). Este finalist al Premiului „Mopete” pentru manuscris - Premiile naționale pentru poezie „Mircea Ivănescu” din Sibiu și finalist al Premiul național pentru debut în poezie Traian T. Coșovei, București. A fost selectat pe lista scurtă al concursul de debut Max Blecher.

joi, 22 iunie 2017

APEL pentru rezidenţele artistice în cadrul Şcolii de vară de la Hundorf

Sunt invitaţi să participe tineri artişti – studenţi, masteranzi, tineri absolvenţi. Rezidenţele propuse sunt: artă plastică, video-fotografie şi artă socială. Perioada: iulie – august 2017. Perioada de rezidenţă: doua saptamani. Numărul de participanţi per sejur: maxim patru (4) persoane. Numărul de rezidenţe: maxim 3. Condiţii de participare: se asigură casa, transportul şi onorariul de sejur.

Tema rezidenţelor: ACASĂ: locuri, oameni, intâmplări, poveşti. Participanţii sunt invitaţi să lucreze într-un sat din mijlocul Transilvaniei, într-o casă ţărănească, să descopere oamenii şi locurile, să afle poveşti şi întâmplări sau, pur şi simplu, să stea singuri şi să lucreze.

La finalul rezidenţelor se organizează „Colonia artiştilor” - o prezentare publică a rezultatelor, cu participarea tuturor artiştilor, a altor invitaţi – profesori, artişti – şi a publicului din comunităţile zonei. Se editează primul Caiet al Şcolii de vară.

Cei care doresc să aplice sunt invitaţi să trimită un cv însoţit de scrisoarea de motivaţie la adresa mariam@arealonline.ro.

Detaliile pe care vă rugăm să le menţionaţi sunt: perioada, precum şi menţiunea legată de existenţa unui grup déjà constituit sau nu.

Termenul limită de înscriere este 30 iunie 2017.

HUNDORF (azi, Viişoara, judeţul Mureş) este situat între Sighişoara şi Mediaş, la 10 km distanţă de Dumbrăveni.

Asociaţia „Acasă la Hundorf” organizează proiectul Şcoala de vară de la Hundorf în perioada iunie – septembrie 2017.

Proiectul este susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român şi realizat în parteneriat cu Clubul Ilustratorilor din Bucureşti şi Consistoriul Evanghelic Sighişoara.

luni, 12 iunie 2017

Ana Barton și Monica Patriciu, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 14 iunie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de proză. Invitate: Ana Barton și Monica Patriciu. Co-moderatoare: Ionela-Violeta Anciu. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane și face parte din seria intitulată „Femei la Galerie”.

Ana Barton:  Am 43 de ani. Sunt însă atât de imatură încât aproape că mi-e rușine să-i declar. De arătat, da, îi arăt pe toți, deși, uneori, parcă mai văd și zecimale pe-acolo. De școală ce să zic? Am o educație eclectică, model toptan: Teologie, Litere, Cultură și Civilizație Ebraică, Psiholingvistică. Babel ori foame. Sigur, arareori mă înțeleg pe mine și cu mine, dar m-am lăsat și de dramatizări. Cine sunt? Mama unei copile de aproape 16 ani pe care o cheamă Rada. Cum sunt? Vie, deocamdată. Binecuvântată stare. Ce fac? Am trei caiete, unul acasă, unul la birou și unu-n geantă, pe care le scot câteodată aproape compulsiv pentru a nota, ilizibil, fără excepție, câte o trecere de glonț neîncărnat prin cap. Apoi, mă enervez crunt, încercând să descifrez ce naiba a scris din voia-i invariabil și mioritic-implacabil năstrușnică stiloul ăla galben cu oranj, că dau numai peste lecțiuni incerte. Scriu de douăzeci de ani, (ex)trăgându-mă sârguincios din publicistică precum darwiniștii din maimuță. Am publicat câteva cărți: „Prospect de femeie“ și „Mamifer“, ambele apărute la Editura Herg Benet în 2014. 2015 a fost an de featuring. Prima carte a fost „Foto Splendid. Viața socială – Colecția Costică Acsinte – Ediție specială Ana Barton“, iar a doua a fost „Cartea simțurilor“ – un volum colectiv, editor Dan. C. Mihăilescu, apărut la Editura Humanitas. În 2016 au apărut “Jurământ de rătăcire“, tot la Editura Herg Benet și cea mai recentă, “Pervazul lui Dumnezeu“, la Editura Humanitas.

Monica Patriciu (jurnalist la Radio România între 1990-2010, membru USR - secția de dramaturgie, membru Uniter, doctorat în teatrologie): Am scris teatru pentru copii și adaptările sau piesele originale. Piesele s-au jucat la Teatrul național radiofonic dar și la teatre ( Țăndărică și Ion Creangă) din București, Timișoara, Brașov, Bacău și Botoșani. În 2016 Teatrul Căluțul de mare din Constanța a introdus în repertoriu, Povestea lui Kiți-Kiț. Am publicat volumele de interviuri cu personalități din lumea teatrului, actori și regizori celebri, Portret imperfect și Portrete paralele.

În 2014 am publicat volumul Rex, povestiri pentru copii. În iunie 2017 am publicat un volum de proză scurtă și foarte scurtă, Pomul vieții.

sâmbătă, 3 iunie 2017

Daniela Ulieriu și „Asia mea”, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 7 iunie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o călătorie în Asia și o prezentare în premieră a cărții Asia mea, scrisă de Daniela Ulieriu. Invitată: Daniela Ulieriu.  Co-moderatoare: Ionela-Violeta Anciu. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane și face parte din seria intitulată „Femei la Galerie”.

Ce culoare dominantă are Birmania? Cum e lumina în Indonezia? Cum miroase Mekong-ul? Despre toate acestea și multe altele, vom afla prin intermediul fotografiilor și impresiilor invitatei.

Daniela Ulieriu are o dublă calitate: este un jurnalist cu o experiență de cincisprezece ani și un călător pasionat. Timp de zece ani, a voiajat enorm, viața ei semănând foarte bine cu cea a unui nomad. O parte din impresiile sale de călătorie au fost transformate în articole pentru diverse publicații de gen: „Descoperă”, „Vacanțe și Călătorii”, „Igloo”, „Insight”, „Aeroportul”, „City”, „Travel Advisor”…
În 1996 a absolvit Școala BBC de Televiziune, după care a lucrat în TVR, unde a făcut reportaje pentru „Jurnal” și alte emisiuni („Cu ochii în patru”, „Acum poți afla” etc.). Ulterior s-a mutat la Prima TV, la „Obiectiv”, o emisiune de anchetă și reportaj. În 2002, emisiunea s-a transformat în „112, spitalul de urgență”. Lucra la Camera de Gardă a unui spital bucureștean, suflet la suflet cu medicii de la Urgență. Sătulă de acest comerț permanent cu durerea oamenilor, s-a reorientat și, din 2003, a început să lucreze ca freelancer. A realizat câteva documentare, apoi a colaborat cu tipografia Gutenberg din Câmpulung Moldovenesc, unde a coordonat albumele de artă Mândrescu și Feodoroff. Ca freelancer, a vândut materiale unor reviste și agenții și a început să călătorească. A descoperit minunile Asiei de Sud-Est: Ayuthaia, prima capitală a regatului Siam; Birmania, cu străvechiul Bagan – Ținutul celor 2000 de temple; Cambodgia, cu templele Angkorului – ultimele două fiind poate cele mai impresionante locuri de pe Terra. A navigat pe Mekong până la peșterile lui Buddha; a ajuns în India, la templele erotice din Kajuraho; a văzut cum pluteau mâini pe jumătate arse prin apele Gangelui. A poposit la Sernath, locul unde Buddha hrănea căprioarele; a căutat la Serampore urmele lui Eliade.
În anul 2005, a început să lucreze pentru Fundația Umanitară J.F. Gacha, patronată de Ly Dumas, o mare doamnă a Africii și una dintre cele mai eficiente ambasadoare ale Continentului Negru în lume. A petrecut multe luni în vestul Camerunului, la Bangoulap. A coordonat „Perles, couleurs d’Afrique”, un album de artă care a și luat Premiul Asociației Editorilor din Franța, fiind considerat „Cea mai frumoasă carte a anului 2010”. Experiența africană i-a modificat retroactiv impresiile asupra Asiei, deschizând, precum un al treilea ochi, porțile și acuitatea percepției. În prezent este expert la Institutul Cultural Român și voluntar la fundația JFG – Camerun. Pregătește o carte despre Asia, care va apărea în acest an.

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...