marți, 22 noiembrie 2016

Seară de poezie cu Gilbert Danco și Marian Boboc, la Galeria Întâlnirilor

Joi, 24 noiembrie 2016, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de lectură de poezie. Invitați: Gilbert Danco și Marian Boboc. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Gilbert Danco s-a născut la 22 august 1975, în Focșani, jud. Vrancea. Este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie, secția Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. În anul 1997 câștigă „Marele Premiu” la Concursul Național de Filosofie „Lucian Blaga”, ediția a III-a, Cluj-Napoca,  pentru eseul ”Exista astăzi o criză a rațiunii?”, tema propusă de filosoful francez Pierre Aubenque. Câștigă premiul III la Concursul Național de Literatură ”Cristian Popescu”,  secțiunea proză, București,  pentru romanul „Eu contez”, premiul revistei „Arca” la Festivalul Național de Poezie „Gheorghe Pituț”, Beiuș și premiul Editurii GEEA la Concursul Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafarul...”,  Botoșani, pentru volumul de poeme „Schizofrenia”. În anul 1998 devine co-fondator și redactor al revistei  „Phylosophy&Stuff” (Cluj-Napoca). A publicat piese literare și eseuri filosofice în: „Apostrof”, „Verso”, „Tribuna” (Cluj-Napoca), „Astra”, „Interval” (Brașov),  „Colloquim” (Iași) „(Con)texte” (Petroșani), „Orizont lupenean” (Lupeni), „Semne” (Deva), „Provincia Corvina” (Hunedoara). Între anii 2008-2013 a fost director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, liceu unde e profesor de științe socio-umane. A publicat volumele: „Schizofrenia”, Editura Geea, Botoșani, 2000; „Eu contez”, Editura Focus, Petroșani, 2003; „Râsul lui Zarathustra – eseu asupra timpurilor noastre”, Editura Fundației Alfa, Cluj-Napoca, 2010; „Ce bine e în altă lume”, Editura Fundației Alfa, Cluj-Napoca, 2013.

Marian Boboc s-a născut la 4 august 1967, la Petroșani, județul Hunedoara. Din 2006 este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România. A fost redactor șef al publicațiilor Abataj, Săptămâna Văii Jiului, Orizont lupenean, Noroc bun și Ortacul. A coordonat vreme îndelungată Cenaclul Boema. Împreună cu Adrian Cerchez pune pe simeze expoziția de pictopoezie „tina turner. cornelia. orașul cu barbă”. Între 1993 - 1996 participă la organizarea în Valea Jiului a Festivalului Național de Literatură „Unde ne sunt visătorii”.  Din 2008, Prăvălia cu istorii - publicație de istorii din Valea Jiului, găzduită de cotidianul Ziarul Văii Jiului, apare sub direcția sa. În 2013 a organizat Festivalul de autor „Toamna Bobocului”. Din 2009, redactor șef al cotidianului Ziarul Văii Jiului. „Pentru întreaga sa activitate pe tărâmul culturii naționale și pentru maniera constantă prin care a promovat imaginea municipiului Petroșani”, Consiliul local și Primăria Petroșani îi conferă în 2010 titlul de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani.
Premiul „Excelsior” pentru promovarea imaginii culturale a municipiului Petroșani i-a fost acordat în anii 2013, 2014, 2015 și 2016 de Consiliul Local și Primăria municipiului Petroșani.

În anul 2015 - Diplomă de excelență din partea Consiliului Județean Hunedoara, pentru „întreaga sa activitate depusă în domeniul creației literare, pentru dezvoltarea și promovarea vieții culturale hunedorene, precum și pentru substanțiala sa contribuție adusă în domeniul publicisticii”. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva îi acordă în 2015 „Diploma de excelență” „pentru merite deosebite în activitatea publicistică și literară” din Valea Jiului”. Premiul pentru poezie la Festivalul european de literatură „Sensul iubirii”, Drobeta Turnu Severin, 2015.  A publicat volumele de versuri:  de-a iubirea (Ed. Cameleonul, Petroșani, 1994); prima putere în pat (Biblioteca Abataj, Petroșani, 1996); timpuri grele femei ușoare (Ed. Monada, Petrila, 2002);  femeia din marile colonii ale cărbunelui (Ed. Autograf MJM, Craiova, 2010). Alături de Gilbert Danco a îngrijit volumul Valea scrierii - antologia Cenaclului „Boema” din Valea Jiului. A îngrijit reeditarea Monografiei Soc. Petroșani (Ed. Autograf MJM, Craiova, 2015). Este coautor al cărții Dicționarul scriitorilor din Vale (Ed. Matinal/ Camele­onul, Petroșani, 1999) și al încă 7 volume. De asemenea, a publicat și alte 21 de volume document.  

luni, 21 noiembrie 2016

Festivalul Internaţional Craiova Muzicală- Ediția a 43-a

Vineri, 25.11.2016 

Casa de Cultură a Studenților Craiova
Sala Mică

ora 21:00 

Insula din ziua de mâine 
ficțiune reală în concert de Irinel Anghel



cu

Irinel Anghel - voce, performance
Bogdan Frigioiu - chitară electrică
Marian Cîtu - electronics
Barrie Webb - trombon
Mihai Pintenaru - clarinet
Luiza Mitu, Irina Maria Niţu, Andrada Băleanu, Daniela Ionescu, Ioana Stama - performance

Unde? Între realitate şi ficţiune, între concert şi performance, cu artişti şi public. Acolo se află un spaţiu la intersecţia dintre Insula din ziua de ieri a lui Umberto Eco, legenda Parthenopei, Arca lui Noe şi lumea lui Boris Vian, pe teritoriul greu imaginabilului ce se aşează sau cade în realitate cu puterea neobişnuitului. Insula din ziua de mâine este locul întâmplărilor a căror cauză se află în viitor, prefigurând trasee, experienţe și decizii astăzi încă nebănuite.

Organizator: Filarmonica Oltenia

Seară de jazz și blues cu Ruxandra Zamfir, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 23 noiembrie 2016, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de discuții despre concertul care a constituit materialul pentru un nou album - live - sub semnătura Ruxandrei Zamfir, intitulat Wild At Heart. Invitați: Ruxandra Zamfir & prietenii. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Concertul de jazz și blues a avut loc în data de 10 noiembrie 2016, la Green Hours,  unde Ruxandra Zamfir, Mihai Iordache, Sorin Romanescu și Dan Alex Mitrofan au susținut a live recording session for a new album. Patru muzicieni & high quality sound, &mult suflet. Titlul albumului provine din poemul scris de Tennessee Willimas "Stairs to the Roof" : "A prayer for the wild at heart kept in cages./I know how you long to feel your blood pumping,/ to hear your heart beating faster..."
Ruxandra Zamfir este absolventă a Facultății de Pedagogie Muzicală, Compoziție și Muzicologie din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, secția Jazz - Muzică ușoară. Deține studii masterale în jazz și muzică ușoară, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Mircea Tiberian, iar în 2013 devine doctor în muzică, titlu acordat de Universitatea Națională de Muzică din București pentru teza „Interpretarea vocală în cultura pop. Tehnică și stil”, sub îndrumarea cercetătorului dr. Speranța Rădulescu. Publică articole de actualitate muzicală în revista „Acord”, apărută sub egida Universității Naționale de Muzică din București. Susține concerte de jazz în diferite formule - Jazz Unit, Mircea Tiberian Trio, Sound Affairs (proiect propriu, realizat in colaborare cu chitaristul Sorin Romanescu si cu saxofonistul Mihai Iordache). În 2009 lansează albumului „Being Green” (Green Records), realizat împreună cu pianistul Mircea Tiberian și cu chitaristul Sorin Romanecu. Dă interviuri și prestații muzicale în direct, în cadrul emisiunile radio Dimineatacrossover (Radio Romania Cultural) și RFI 360.

De asemenea, este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. Este redactor la secția Cultură - Eveniment a cotidianului „Ziua”, redactor - corespondent la secția Politic a Agenției de presă MEDIAFAX și redactor - corespondent al săptămânalului de opinie „NU” din Cluj – Napoca.

miercuri, 9 noiembrie 2016

Cabaret Dada - Add to address book, la Cabaret Voltaire din Zürich

Vineri, 11 noiembrie 2016, ora 19, la Cabaret Voltaire din Zürich (Spiegelgasse 1, 8001 Zürich) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va fi prezentat proiectul Cabaret Dada - Add to address book. Invitați: Mirela Trăistaru și Chris Simion – Mercurian. Evenimentul este susținut de Clubul Român Baden și Institutul Cultural Român.
Mirela Trăistaru (pictor și scenograf) și Chris Simion-Mercurian (scriitor și regizor de teatru) vor prezenta unul din cele mai vaste și mai complexe proiecte dadaiste contemporane, în care pictura, artele teatrale, literatura și filmul de artă se întâlnesc. Cele doua artiste lucrează împreună din 1999 și sunt recunoscute ca fiind două personalități ce se manifestă în avangardă și susțin expresia artistică modernă.
Add to address book poate fi privit și ca un imens colaj. Lucrarea Mirelei Trăistaru este un proiect complex care a fost realizat din lucrările a peste 120 de artiști, pictori, sculptori, graficieni, poeți, fotografi, artiști conceptuali, artiști naivi, tatuu-atori din 23 de țări – cu stiluri, viziuni și tehnici artistice diferite.
Chris Simion-Mercurian face/dezleagă texte teatrale într-o manieră specifică ei.
În regia lui Chris Simion-Mercurian, spectacolul de la Cabaret Voltaire din Zürich se va construi cu ajutorul celor prezenți, iar decorul va fi confecționat pe loc alături de Mirela Trăistaru.
În cadrul serii va fi proiectat și filmul proiectului -Add to address book.
În teatru… Chris Simion este cunoscută ca un regizor de avangardă. Este absolventa a două facultăți din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" – București (secția teatrologie, în 2000 și secția regie teatru în 2005). Spectacolele ei reprezintă provocări atât pentru actorii cu care lucrează, cât și pentru spectatorii care îi prizează poveștile. Printre spectacolele care au consacrat-o amintim Domnul Ibrahim și florile din Coran, Oscar și Tanti Roz, Maitreyi, Mecanica inimii, Dragostea durează 3 ani și altele.
Chris Simion are 9 cărți publicate, ultimele trei fiind best-seller: Ce ne spunem când nu ne vorbim (2010), În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine (2016), 40 de zile (2015)
Din  2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2015 devine ambasadorul ”Chris Simion Theater & More”. A fost distinsă cu premiul ”Femeia anului 2015” –Ambasadorul artei românești peste hotare.
Artista Mirela Trăistaru este considerată o artistă exponențială, nu numai pentru talentul său remarcabil, realizările și cariera impresionante, ci și datorită varietății și complexității creației sale. A avut numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară cât și în străinătate, participări la bienalele din Cairo și Beijing, prezentări de modă și participări în tabere, rezidențe și simpozioane de creație, domeniile în care se exprimă fiind: pictura, desenul, scenografia, body-art, happening, media, obiectul de artă și lucrări monumentale. Mirela Trăistaru a fost distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale.

luni, 7 noiembrie 2016

PHL4U24GET- Relaţii sonore de unică folosinţă

La Craiova, în cadrul celei de a 3-a ediţii a Festivalului de Performance Poetry, se lansează o limbă fictivă printr-un concert-performance experimental pentru care spectatorii sunt invitaţi să semneze la intrare un acord de uitare.
 
Festivalul Internaţional de Performance Poetry
Ediţia a 3-a
Craiova
prezintă

Sâmbătă 12 noiembrie 
ora 20:30
 
la
Club Arcade 

PHL4U24GET
Relaţii sonore de unică folosinţă 
pentru lansarea unei limbi fictive 
cu termen foarte limitat de valabilitate

cu 
 
Irinel Anghel - voce, performance
Bogdan Frigioiu - chitară electrică
 
PHL4U24GET va dispărea în clipa următoare folosirii ei. Este o limbă pe care o poţi auzi o singură dată pentru a o uita. 
Posthumanlanguageforyoutoforget devine astfel un cadou de ne-fixare din partea celor doi artişti oferit într-un concert-performance experimental publicului ce va fi invitat să semneze la intrare acorduri de uitare pentru tot ceea ce vor auzi şi trăi în seara de 12 noiembrie. 

Organizator: Casa de Cultură Traian Demetrescu

Despre dansul contemporan cu Andreea Novac și Miruna Paul, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de dezbatere despre libertatea de exprimare, inspirația și plăcerea artistică pe care ți-o poate provoca practicare dansului contemporan. Invitați: Andreea Novac și Miruna Paul. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.
 
 
De ce te-ai înscrie la un curs de dans contemporan? Poate un curs de dans să-ți stimuleze libertatea de exprimare, inspirația și plăcerea artistică? Este corpul un spațiu deschis, de explorat, un spațiu capabil să surprindă și să se surprindă? Poate practicare dansului contemporan să combată “bolile moderne” generate de sedentarism, postură incorectă, stat prelungit la birou, cifoze, scolioze, lordoze, problemele articulare? Aceste teme, dar și altele vor fi abordate pe larg în cadrul dezbaterilor.
 
Andreea Novac este coregraf și performer. S-a născut în 1981. A studiat Psihologia la Universitatea București, iar în 2008 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “IL Caragiale”, secția Coregrafie. În prezent este masterand UNATC în Artă Coregrafică. Trece printr-un număr important de programe și ateliere de dans contemporan, lucrează cu coregrafi din țară și din străinătate, participă la module intensive de coregrafie în universități din Amsterdam și Bruxelles. Din 2005 începe să creeze propriile piese: "Aici totul e diferit”, “Dance a playful body”, “Pretend we make you happy”, “On tenderness”, „37 minutes of make believe”, pe care le prezintă pe scene naționale și internaționale.
 
Beneficiază de burse de studiu și rezidențe în străinătate (Italia, Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Austria, Ungaria, România), burse pentru cercetare asupra mișcării în Italia și este o obișnuită a atelierelor de dans contemporan din cadrul festivalului Impulstanz Viena. Participă ca interpret sau coregraf în festivaluri și proiecte europene - Explore Dance Festival, Europe în Motion, Romanian Showcase, ArtistNe(s)t – International Contemporary Dance Festival, Romanian Dance Platform, Moving Romania, Dance. Movement. Theatre, etc.
 
Din 2008 este profesor invitat pentru a susține cursuri și ateliere de dans contemporan în cadrul Centrului Național al Dansului București, Fundația Calea Victoriei, Attitude Balet Studio, Fabrica de Pensule Cluj Napoca, licee de coregrafie din țară. Creează coregrafie pentru film și teatru.
 
Miruna  Paul este traducător și veșnic cursant în dans contemporan. A început cursurile de dans cu Andreea Novac în 2011 și de atunci a mai lucrat și cu alți coregrafi (Attila Bordas, Gabriella Maiorino). În anul 2013 participă la Școala de Vară Icon Arts la secțiunea de dans contemporan. A participat la coregrafia dedicată evenimentului Antumbra organizat de asociația Calup în 2013.

joi, 3 noiembrie 2016

Expoziție foto la Viena cu lucrările profesorilor de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Fotografiile a nouă cadre didactice de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca vor fi expuse în această săptămână într-o galerie de artă din Viena. Vernisajul expoziției “25+1 Foto Cluj” va avea loc vineri, 4 noiembrie, la Five Plus Art Gallery din capitala Austriei.
Artiștii care vor expune sunt Andrei Budescu, Diana Drăgan Chirilă, Irina Dumitrașcu Măgurean, Feleki Károly, Dorel Găină, Laura Ghinea, Kalló Angéla, Alexandru Rădulescu, Eugen Savinescu.
Expoziția “25+1 Foto Cluj” aniversează 25 de ani + 1 (an) de la înființarea departamentului Fotografie-Video-Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca și reprezintă o privire de ansamblu asupra creației artistice a cadrelor universitare din departementul menționat. Profesorii sunt cei care îndrumă și formează noile generații de artiști vizuali, astfel că activitatea lor artistică este relevantă inclusiv din această perspectivă.
Punctul tematic central al expoziției este criza omului în contemporaneitate, cu multiplele ei fațete: pierderea identității, pierderea valorilor, criza personală, stresul, deruta, accesul facil la informație, la tehnică și la comunicare, timpul a cărui trecere e percepută ca fiind mai rapidă - toate își lasă amprenta în personalitatea omului contemporan, iar noua generație este esențialmente diferită de cele anterioare”, punctează Irina Dumitrașcu Măgurean, curatorul expoziției.
Irina Dumitrașcu Măgurean este artist vizual, membră a Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca. În Fabrica de Pensule, Irina Dumitrașcu Măgurean are un artist run space, Atelier Irina M, în care organizează diferite evenimente artistice.
Expoziția “25+1 Foto Cluj” alătură munca întemeietorilor departamentului - Feleki Károly, Dorel Găină și Eugen Moritz - cu cea a generațiilor mai tinere, artiști care le-au fost studenți și care acum sunt universitari la rândul lor. Pe de o parte, expoziția urmărește individualitatea fiecărui artist-profesor, iar pe de altă parte, este punctată conviețuirea viziunilor diferitelor generații. Expozanții creează cu toții în domeniul fotografiei, însă au personalități diferite, respectiv explorează aspecte diferite ale fotografiei, au interese, teme și tehnici diverse, astfel că evenimentul va reprezenta și o radiografie a școlii de fotografie de la Cluj.
Lucrările vor putea fi văzute la Five Plus Art Gallery până în 14 noiembrie 2016.
Eveniment organizat de Five Plus Art Gallery, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Viena și al Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca. Partener media al evenimentului: Modernism. 

 

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...