miercuri, 1 iunie 2016

Octavian Perpelea:„...poezia te poate anarhiza, te poate scoate puțin din viața asta deja împachetată și livrată de societate”

Foto ANAV
Perpelea visează: Perpelea doarme / & suspină / mângâie ușor perna / din pene de găină / Perpelea are un coșmar / & i se face / pielea de găină / într-o ogradă / departe / & puii suspină. Scrie poezii. Publică poezii. Apoi în 9 decembrie 2015, la Gallery, în cadrul Galeriei Întâlnirilor, alături de Daniel Rucăreanu, a citit din volumul său de debut cu intitulat cu dricul pe contrasens. Apoi în 23 martie 2016, alături Raluca Boboc, Răzvan Pricop şi Liviu G. Stan. Acum Perpelea răspunde la întrebări. Dă un interviu.

Galeria Întâlnirilor: Dragă Octavian, de ce ai ales viața de scriitor? De ce nu pe cea de informatician? Și mai mult de ce poet și nu prozator?

Octavian Perpelea: Păi cu riscul de a demara încă de la început pe contrasens, trebuie să spun că nu mă consider scriitor. Fără să fiu cabotin, eu mă văd mai degrabă un cititor de literatură. Treaba cu scrisul e mai mult așa just for fun. Nici în real life nu cred că mă comport ca un scriitor, sunt mai degrabă un băiat de cartier altoit cu un intelectual (folosit aici în sensul cel mai generos, acela de absolvent de studii universitare) blazat.

Galeria Întâlnirilor: Când te-ai întâlnit cu poezia? Când ai scris prima poezie? Îți amintești ce a inspirat acest primă poezie?

Octavian Perpelea: Cu poezia m-am întâlnit -ca mai tot omu'- încă de mic. Îmi amintesc
Foto ANAV
că pe vremea Împușcatului trebuia să intonăm imnul Trei culori. Apoi au fost poeziile specifice copilăriei + bonusul estetic oferit cu mărinimie de Partid, sub forma poeziilor închinate lui nea Nicu de aezii național-comunismului. În școală m-am tot intersectat cu poezia, însă nu pot spune că ne-am împrietenit. Am început să citesc poezie de plăcere destul de tîrziu, pe la finalul liceului, când am descoperit prin biblioteca lui padre ediția BPT din Florile Răului. Dacă-mi amintesc bine, prima poezie am scris-o prin clasa a 8-a pentru o tipă cu care făceam meditații la limba română. Probabil că era o porcărioară romanțioasă & ultranaivă. 

Galeria Întâlnirilor: Volumul tău de poezii de debut cu dricul pe contrasens, a apărut anul trecut la editura frACTalia. Nu ți se pare riscant să-ți publici prima carte la o editură nouă, fără o poziție clară pe piața editorială?

Octavian Perpelea: Ar fi fost cu adevărat riscant dacă nu aș fi cunoscut oamenii implicați la frACTalia. Volumul a avut mica lui aventură înainte să ajungă pe mâna Iuliei Militaru, dar găsesc că în cele din urmă a aterizat unde trebuie.

Galeria Întâlnirilor: Berceniul este cartierului în care te-ai născut. Există un sentiment bercenar al ființei? Și sentimentul acesta se află în spatele volumului tău?

Foto ANAV
Octavian Perpelea: Într-un dialog cu Segiu Casis chiar spuneam că a început să mi se ia de cultul ăsta pentru cartier, că a devenit penibil-desuet să te tot revendici de la (sub)cultura periferiei, doar așa ca să-ți creezi un pedigree de taf guy. Evident că volumul datorează Berceniului destul de mult, dar la fel de mult cântăresc cărțile citite, studiile, prietenii, familia, vremurile interesante în care  trăim.

Galeria Întâlnirilor: Cât timp ți-a luat scrii acest volum? Și de ce ai ales să „rulezi” pe contra-sens?

Octavian Perpelea: Ideea volumului s-a născut pe Dianei 4, cred că prin 2012, când Mugur Grosu m-a întrebat de ce nu public și eu un volum. Desigur, mă gândeam că poate la un moment dat voi publica, însă atunci am început să iau în serios treaba asta. Așa că am început să strâng textele care-mi păreau decente calitativ, le-am tot rafistolat și cu timpul avea să prindă contur volumul actual. À rebours-ul ține de naturelul perpelin. :))


Galeria Întâlnirilor: Ce reacții stârnești poezia ta? Care este observația critică pe care ai încasat-o”?

Octavian Perpelea: În general poezelele stârnesc amuzamentul. Asta mă bucură, însă
Foto ANAV
nu 
pot să uit că umorul, alături de sex, constituie în literatură metoda cea mai facilă de seducție a publicului. Oamenii au fost îndeobște blânzi cu mine, poate și pentru că-s slab și cu ochelari. Parcă Yigru Zeltil (în tânăr pe care eu îl iau în serios) a spus că-s optzecist. Teoretic asocierea e mai mult decât onorantă, căci generația '80 a fost una excelentă, practic e ca și cum i-ai spune cuiva că e cam ciupit de molii.


Galeria Întâlnirilor: Ce face Octavian Perpelea când nu scrie? Și de ce?

Octavian Perpelea: Fac din ce în ce mai puține lucruri, uneori mă gândesc că dacă respiratul ar presupune un minim efort, aș avea șanse mari să mor asfixiat. O ard ca ''o târfă fără clienți'', vorba unui clasic. Poate suna sentențios, însă nihilismul a pătruns până-n celule.

Galeria Întâlnirilor: Are poezia un rol terapeutic?

Octavian Perpelea: Cred că poate avea și rolul ăsta, dar în același timp poezia te poate anarhiza, te poate scoate puțin din viața asta deja împachetată și livrată de societate.   Consider că poezia are și un caracter subversiv. Oricum, probabil că fiecare cititor metabolizează diferit poezia.

Galeria Întâlnirilor: Care crezi că ar fi rolul poezie în vremurile astea?

Foto ANAV
Octavian Perpelea: Mă gândesc că principalul rol este acela de respiro. Trăim într-o lume care în care totul se desfășoară în viteză, stresul ne coordonează mișcările atunci când nu suntem de-a dreptul pe pilot automat. Poezia e ca un mic părculeț plasat într-o zonă hiperaglomerată.


Galeria Întâlnirilor: Care este scriitorul care te-a influențat cel mai mult?

Octavian Perpelea: Mi-e foarte greu să răspund la această întrebare, îmi plac foarte mulți autori, însă n-aș ști să spun care sunt cei m-au influențat.

Galeria Întâlnirilor: Cum ar arăta un om care n-a citit niciodată nicio carte de poezie?

Octavian PerpeleaAr arăta foarte bine! Cu degetul...

Galeria Întâlnirilor: Tot mai mulți poeți români migrează spre proză. Ce crezi că-i determină? Te-ai gândit să și tu același drum?

Octavian Perpelea: Cântăresc la fel de mult teama de rutină, cât și dorința de a
Foto ANAV
experimenta. Oricum, am văzut că și prozatorii mai ''păcătuiesc'' & scriu poezie, deci drumul e parcurs și-n sens invers. Eu deja am pornit, e drept timid, pe această cale a prozei. Poate mă-nșel, dar am senzația că story-ul meu cu poezia s-a încheiat.

Galeria Întâlnirilor: Cum au ieșit cele două lecturi pe care le-ai avut de la Galeria Întâlnirilor? La evenimentul cărui artist ai dori să participi în cadrul acestui format?

Octavian Perpelea: Foarte rău, spațiu igrasios, atmosferă sepulcrală, prezentatorul mic, cocărjat & peltic amenința invitații cu un uriaș dildo roz .:)) Acum serios, din perspectiva mea au ieșit foarte fain ambele, și nu o spun de complezență. Ar fi mișto să-l scoți din vizuină pe Acosmei sau sa-l reînvii pe răposatul Leon Wahl.


Galeria Întâlnirilor: Mulțumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...