sâmbătă, 30 iulie 2016

Expoziția “Miradas de México” la GALLERY


Ambasada Mexicului și Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției “Miradas de México” cu lucrările tinerilor artiști mexicani rezidenți în București, Julio César Rivera și Raúl Balkazar.

Vernisajul va avea loc joi, 4 august, ora 19:00, la sediul GALLERY  (str. Leonida nr. 9-11), în cadrul unei serate culturale mexicane din care nu vor lipsi bunătățile pregătite de restaurantul El Torito.

Veți putea face cunoștiință cu artiștii și operele lor și să redescoperiți o parte din bogăția și originalitatea culturii mexicane, cultură ce a beneficiat în decursul istoriei de influențe dintre cele mai variate, în special de contopirea a două lumi: cea latină – prin intermediul Spaniei și cea precolumbiană – reprezentată de civilizațiile Maya și Aztecă. 

Expoziția de față ilustrează prin intermediul figurii feminine elemente proprii culturii tradiționale mexicane, precum coloritul și modelele costumele populare indigene Huichol, Tlaxcaltecas sau Chichimecas, la Catrina (artefactul popular al reprezentării morții în folclorul mexican) sau sărbătoarea morților (Día de los Muertos cu binecunoscutele calaveras).

Conceptul central al expoziției – La mirada (privirea) are o dublă valență stilistică: pe de o parte, joacă rolul de liant în construcția subiectivității și generează profunde emoții estetice, iar pe de alta, evidențiază sensibilitatea și varietatea culturii mexicane prin intermediul intensității culorii.

Lucrările lui Julio César Rivera și Raúl Balkazar sunt realizate utilizând diferite materiale și tehnici, evidențiindu-se colajele alcătuite din obiecte care au aparținut predecesorilor celor doi autori. Prin aceasta se urmărește reinterpretarea întrebuințărilor inițiale, oferirea de noi semnificații identității culturale și practic, păstrarea amintirii vii a posesorilor de atunci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...