marți, 12 aprilie 2016

„Suntem oi sau ne prefacem?” - CALL FOR ENTRY

Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane invită artiștii români și străini la un exercițiu de estetică socială intitulat „Suntem oi sau ne prefacem?”. 

Proiectul se adresează tuturor artiștilor interesați de o recalibrare a percepţiei artistului în spaţiul public și, implicit, interesați de dezbaterea legată de faptul că lumea artei pare decuplată de lumea socială şi politică, dezacordată de acestea, iar arta pentru artă nu este o artă pentru spaţiul public, cu adevărat lipsit de responsabilitate şi de incidență socială.

Proiectul „Suntem oi sau ne prefacem?” încearcă să abordeze raporturile dintre artă şi societate: pe de o parte, angajamentul social al artiştilor, iar pe de altă parte, angajamentul societăţii însăşi – ca spaţiu regizat/ordonat de drept şi de opinia publică – faţă de diversele forme de artă şi de valorile pe care acestea le vehiculează.

Suntem cu adevărat oi? Am renunțat cu adevărat să propunem atitudini critice față de valorile impuse de societatea contemporană – uniformitate, conformism și consumerism? Funcţia socială a artistului şi-a pierdut în mod gradual din conţinut, rolul lui reducându-se adeseori la ocuparea unui loc în tabelul ocupaţiilor socio-profesionale. Sau tocmai „acest rol de oaie”, această tendință spre recluziune socială, de aparent non-combat, de a privi arta ca domeniu izolat, autonom în raport cu normele colective, ca un câmp închis care îşi elaborează el însuşi normele de acceptare, înseamnă până la urmă o formă de împotrivire. Un protest mut. Este elitismul sau „turnul de fildeş” una din strategiile defensive?

Proiectul este deschis tuturor artiștilor profesioniști și vor fi luate în considerare toate mediile artistice, de la pictură, desen, fotografie, grafică, montaj, colaj, mass-media și până la carte de artist (carte-obiect), ceramică, sticlă și sculptură.

Data limită de predare a lucrărilor este 26 aprilie 2016.

Artiştii din afara Bucureştiului vor trimite o fotografie a lucrării la rezoluţie mare până în data de 26 aprilie 2016. În eventualitatea acceptării, artistul are obligaţia ca până în data de 5 mai să predea personal sau prin curier lucrarea în spaţiul cultural Gallery.

Artiştii din Bucureşti vor prezenta lucrările în format fizic până în data de 26 aprilie.

Având în vedere caracterul itinerant naţional şi posibil internaţional al proiectului, artiştii expozanţi au următoarele obligaţii (ce vor fi detaliate prin contractul de expoziţie) astfel: artistul va prelua personal lucrarea la încheierea expoziţiei, va păstra lucrarea în condiţii de siguranţă şi neexpusă în cadrul altor manifestări culturale cu excepţia proiectului „Suntem oi sau ne prefacem?”. Va preda lucrarea în toate locaţiile în care, datorita caracterului itinerant al proiectului, va avea loc expoziţia.

Lucrarile acceptate vor fi expuse în perioada 7 mai – 21 mai 2016 în spațiul cultural Gallery, str. Leonida nr. 9-11, sector 2, București.


Expoziția va fi curatoriată de Daniel Sur, Lucian Muntean, Dana Dociu, Mirela Traistaru și Sorin Bejenaru.


Vernisajul expoziției va avea loc în spațiul cultural Gallery, pe data de 7 mai 2016, la ora 18:00. În cazul în care numărul lucrărilor selectate va depăși capacitatea Gallery, expoziția va fi mutată într-o locație adecvată.

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a reprograma evenimetul în cazul în care lucrarile nu îndeplinesc un minim necesar susţinerii acestui proiect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...