luni, 15 mai 2017

Barbara Korun, Veronika Dintinjana (Slovenia) și Bartosz Radomski (Polonia), la Galeria Întâlnirilor

Joi, 18 mai 2017, ora 20:30, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de poezie. Invitați: Barbara Korun (Slovenia), Veronika Dintinjana (Slovenia) și Bartosz Radomski (Polonia), oaspeţi ai Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti. Co-moderator: Mircea Dan Duță, traducătorul celor trei autori în limba română. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane. Discuţiile se vor desfăşura în limba engleză, cu traducere în limba română, iar textele autorilor invitaţi vor fi citite în limba originală şi în traducere românească.

Barbara Korun s-a născut în 1963 la Ljubljana. Mai târziu, și-a luat licența în limba slovenă și literatura comparată la Universitatea din acest oraș și tot acolo a predat literatură la diverse licee. A mai lucrat la teatrul Național sloven din Ljubljana pe post de consilier lingvistic, iar în acest moment se dedică numai scrisului. Primul său volum de poezie, Ostrina miline (La limita grației, 1999) a fost recompensat cu Premiul Târgului Național de Carte pentru Debut, pentru cel de-al patrulea volum, Pridem takoj (Mă întorc imediat, 2011), a fost distinsă cu Premiul Veronica pentru cel mai reușit volum de poezie al anului și cu prestigioasa distincție Pasărea de Aur pentru merite deosebite în domeniul literaturii. A înregistrat împreună cu Zlatko Kaučič, percuționist și compozitor de jazz, CD-ul Vibrato tišine (Vibrato în liniște, 2006), având la bază textele poetului avangardist sloven Srečko Kosovel. Barbara Korun organizează numeroase seri și cicluri de lectură pentru poetele slovene și promovează activ poezia contemporană în școlile primare și secundare. A apărut în numeroase antologii și a fost tradusă în peste douăzeci de limbi străine.

Veronika Dintinjana a fost declarată cel mai bun autor tânăr sloven în anul 2002 și are poeme publica în revistele StonyThursday, Banipal, Mentor, Literatura, Sodobnost, Nova Revija, Dialogi, Poetikon, Lirikon și Apokalipsa magazines. În anul 2008 a câștigat Turneul de poezie de la Maribor și a 6 ediție a Festivalului Ljubljana Poetry Slam. În luna septembrie a anului 2008, primul ei volum de poezii intitulat Rumeno Gori Grm Forzicij (Galbenul arde tufa de Forsythia -Yellow Burns the Forsythia Bush) a fost publicat de Literatura și a primit premiul de debut în cadrul celei de a 24-a ediție a Târgului de carte al Sloveniei. Cel de-al doilea volum al ei așteaptă să fie tipărit. A susținut lecturi la Vilenica and Days of Wine and Poetry festivals in Slovenia, Struga Poetry Evenings (Macedonia), Festivalul Internațional ”Zile și nopți de literatură” (Neptun, Romania), Trieste Poetry Festival (Italy), PordenoneLegge (Italy), Cuisle Limerick City International Poetry Festival (Ireland), Pontepoetica and Poetas di(n)versos in Galicia, Spain și la Marche de la Poesie in Paris, France. Poeziile sale au fost traduse în limba germană, italiană, franceză, croată, sârbă, galițiană, olandeză și engleză. A tradus din opera lui Louise Glück, Denise Levertov, Ciaran O’Driscoll sau Ursula K. Le Guin. Interesul ei ca traducător se îndreaptă spre poezia nord americană și irlandeză contemporană și a secolului 20. A fondat societatea de artă și literatură Kentaver și organizează lunar serii de lecturi intitulate Mlade Rime. De asemenea, organizează anual un festival de poezie cu același nume găzduit de Metelkova Autonomous Zone din Ljubljana. Editează cărți de poezii la Kentaver, iar o altă vocație a sa este medicina.


Bartosz Radomski (n. 1983) este filolog, absolvent al Departamentului de Filologie clasică al Universitatii din Varsovia. membru al Uniunii Scriitorilor din Polonia si al Uniunii filologilor din Varsovia, traducator din literatura romana si, nu în ultimul rând, poet. A publicat in 2016 volumul de poezie Centauride, care s-a bucurat de o bună primire în Polonia. A colaborat cu Universitățile din Brașov și București, cu Academia Română, cu ICR București, cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...