vineri, 26 mai 2017

Andra Teede (Estonia), Weronika Lewandowska (Polonia) și Tomáš Míka (Cehia), la Galeria Întâlnirilor

Duminică, 28 mai 2017, ora 19, la Kulturama Studio (str. Maria Rosetti nr. 45, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de poezie Invitați: Andra Teede (Estonia), Weronika Lewandowska (Polonia) și Tomáš Míka (Cehia). Co-moderator: Dan Mircea Duță, traducătorul celor trei autori în limba română. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane și Kulturama Studio.

Andra Teede s-a născut în 1988 în Estonia. Este poetă, dramaturg și scenarist. Începând din 2006, a publicat șase cărți de poezie, a scris piese de teatru – documentar, un libret pentru o operă, a lucrat ca dramaturg în diverse teatre din Estonia, a publicat articole de critică literară și este, pentru al doilea sezon consecutiv, scenaristul principal pentru unul dintre cele mai longevive seriale din istoria televiziunii estoniene. Andra Teede a studiat literatura și limba estoniană la Universitatea din Tartu și a absolvit cursuri de dramaturgie la Școala de Teatru din cadrul Academiei de Muzică și Teatru din Estonia. Poeziile și piesele de teatru ale Andrei Teede au fost traduse în mai mult de zece limbi, inclusiv arabă, rusă și engleză.

Weronika Lewandowska este poetă, slamer și performer din Polonia, pentru ale cărei texte, adesea acompaniate de muzică, sunt specifice un ritm interior cu totul special și o muzicalitate specifică. Tradusă în foarte multe limbi străine și apreciată pentru originalitatea stilului său.

Tomáš Míka s-a născut la Praga, pe 1 decembrie 1959. A studiat boemistica și anglistica la Facultatea de Științe Umaniste a Universității Caroline din Praga (pe scurt, FFUK), după care, începând din 1987, a funcționat ca pedagog la diverse școli pragheze, până în 1991 funcționând și în cadrul Catedrei de Translatologie a FFUK. În cursul anului 2002 a predat și la University of Texas din Austin, SUA. În afară de poezie, se dedică prozei, muzicii, jurnalisticii și traducerilor din literatura engleză și americană. Este și unul dintre cei mai apreciați textieri din Republica Cehă și, ca o curiozitate, a făcut parte, ca saxofonist, din mai multe trupe de jazz sau de rock. Fragmente din creația sa literară au fost traduse în engleză, italiană și slovacă, el fiind unul dintre cei mai cunoscuți poeți cehi contemporani în străinătate. Poezia lui Tomáš Míka acoperă un impresionant spectru de stiluri, începând de la angajamentul moral-cetățenesc din Omul grăbit, până la concentrarea extremă, de sorginte liric-filozofică, din poeziile publicate în antologia din 2004 sau la erotismul rafinat din antologiile apărute în 2005 și 2006. Ca o curiozitate, Tomáš Míka nu a fost foarte interesat în a publica în volume personale, majoritatea creației sale literare apărând în antologii sau diverse reviste de specialitate.

Volume publicate: Retezat cu forța, 2003, volum de poezie; Antologie de literatură cehă nouă 1995–2004, 2004, Fra, Praga; Antologie de foiletoane radio 2002–2004, 2004, Concordia, Praga Und, 2005, volum de proză; Antologie de literatură erotică cehă. 1990 – 2005, 2005, Concordia, Praga; Antologie de povestiri erotice, 2006, Knižní klub, Praga; Jurnalul omului grăbit, 2007, volum de poezie; Mesaje de eroare, 2015, volum de poezie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...