marți, 22 noiembrie 2016

Seară de poezie cu Gilbert Danco și Marian Boboc, la Galeria Întâlnirilor

Joi, 24 noiembrie 2016, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de lectură de poezie. Invitați: Gilbert Danco și Marian Boboc. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Gilbert Danco s-a născut la 22 august 1975, în Focșani, jud. Vrancea. Este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie, secția Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. În anul 1997 câștigă „Marele Premiu” la Concursul Național de Filosofie „Lucian Blaga”, ediția a III-a, Cluj-Napoca,  pentru eseul ”Exista astăzi o criză a rațiunii?”, tema propusă de filosoful francez Pierre Aubenque. Câștigă premiul III la Concursul Național de Literatură ”Cristian Popescu”,  secțiunea proză, București,  pentru romanul „Eu contez”, premiul revistei „Arca” la Festivalul Național de Poezie „Gheorghe Pituț”, Beiuș și premiul Editurii GEEA la Concursul Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafarul...”,  Botoșani, pentru volumul de poeme „Schizofrenia”. În anul 1998 devine co-fondator și redactor al revistei  „Phylosophy&Stuff” (Cluj-Napoca). A publicat piese literare și eseuri filosofice în: „Apostrof”, „Verso”, „Tribuna” (Cluj-Napoca), „Astra”, „Interval” (Brașov),  „Colloquim” (Iași) „(Con)texte” (Petroșani), „Orizont lupenean” (Lupeni), „Semne” (Deva), „Provincia Corvina” (Hunedoara). Între anii 2008-2013 a fost director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, liceu unde e profesor de științe socio-umane. A publicat volumele: „Schizofrenia”, Editura Geea, Botoșani, 2000; „Eu contez”, Editura Focus, Petroșani, 2003; „Râsul lui Zarathustra – eseu asupra timpurilor noastre”, Editura Fundației Alfa, Cluj-Napoca, 2010; „Ce bine e în altă lume”, Editura Fundației Alfa, Cluj-Napoca, 2013.

Marian Boboc s-a născut la 4 august 1967, la Petroșani, județul Hunedoara. Din 2006 este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România. A fost redactor șef al publicațiilor Abataj, Săptămâna Văii Jiului, Orizont lupenean, Noroc bun și Ortacul. A coordonat vreme îndelungată Cenaclul Boema. Împreună cu Adrian Cerchez pune pe simeze expoziția de pictopoezie „tina turner. cornelia. orașul cu barbă”. Între 1993 - 1996 participă la organizarea în Valea Jiului a Festivalului Național de Literatură „Unde ne sunt visătorii”.  Din 2008, Prăvălia cu istorii - publicație de istorii din Valea Jiului, găzduită de cotidianul Ziarul Văii Jiului, apare sub direcția sa. În 2013 a organizat Festivalul de autor „Toamna Bobocului”. Din 2009, redactor șef al cotidianului Ziarul Văii Jiului. „Pentru întreaga sa activitate pe tărâmul culturii naționale și pentru maniera constantă prin care a promovat imaginea municipiului Petroșani”, Consiliul local și Primăria Petroșani îi conferă în 2010 titlul de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani.
Premiul „Excelsior” pentru promovarea imaginii culturale a municipiului Petroșani i-a fost acordat în anii 2013, 2014, 2015 și 2016 de Consiliul Local și Primăria municipiului Petroșani.

În anul 2015 - Diplomă de excelență din partea Consiliului Județean Hunedoara, pentru „întreaga sa activitate depusă în domeniul creației literare, pentru dezvoltarea și promovarea vieții culturale hunedorene, precum și pentru substanțiala sa contribuție adusă în domeniul publicisticii”. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva îi acordă în 2015 „Diploma de excelență” „pentru merite deosebite în activitatea publicistică și literară” din Valea Jiului”. Premiul pentru poezie la Festivalul european de literatură „Sensul iubirii”, Drobeta Turnu Severin, 2015.  A publicat volumele de versuri:  de-a iubirea (Ed. Cameleonul, Petroșani, 1994); prima putere în pat (Biblioteca Abataj, Petroșani, 1996); timpuri grele femei ușoare (Ed. Monada, Petrila, 2002);  femeia din marile colonii ale cărbunelui (Ed. Autograf MJM, Craiova, 2010). Alături de Gilbert Danco a îngrijit volumul Valea scrierii - antologia Cenaclului „Boema” din Valea Jiului. A îngrijit reeditarea Monografiei Soc. Petroșani (Ed. Autograf MJM, Craiova, 2015). Este coautor al cărții Dicționarul scriitorilor din Vale (Ed. Matinal/ Camele­onul, Petroșani, 1999) și al încă 7 volume. De asemenea, a publicat și alte 21 de volume document.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...