marți, 25 octombrie 2016

Proiecția documentarului “Ardeleni la Auschwitz”, r: Andy Lupu, la Galeria Întâlnirilor

Joi, 27 octombrie 2016, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc proiecția documentarului “Ardeleni la Auschwitz”, r: Andy Lupu și o dezbatere pe marginea filmului. Invitați: Andy Lupu și invitați surpriză. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.
 
Propunând o abordare diferită a Holocaustului, documentarul se concentrează pe urmașii supraviețuitorilor, așa numita “generație fără bunici”. Cum s-a transmis experiența Holocaustului din generație în generație, prin istorii de familie. „Ardeleni la Auschwitz” aduce în atenția publicului părți de istorie mai puțin cunoscute: destinul doctorului orădean Nyiszli Miklos care a ajuns anatomo-patolog în echipa doctorului Mengele sau acțiunile curajoase ale avocatului clujean Rudolph Kastner care a salvat viața a peste 1500 de evrei, un adevărat Oskar Schindler din Ardeal. Un alt exemplu de poveste mai puțin cunoscută este cea a taberei de romi din Auschwitz-Birkenau – Zigeunerfamilienlager -  unde este de presupus că au ajuns și romi originari din Ardealul de Nord. În film apar și aspecte umane, luminoase, cum ar fi poveștile unor “drepți între popoare”, ne-evrei din Ardeal care au salvat evrei de la deportare. Filmul, împărțit în capitole, urmează firul cronologic al evenimentelor: Viața înainte de deportare, Ghetourile, Drumul spre Auschwitz, Auschwitz-Birkenau, Povestea lui Nyiszli, Tabăra Romilor, Holocaustul copiilor, Drepții între popoare, Povestea lui Rudolph Kastner, Despre iertare, Memoria monumentelor. Filmările au fost realizate în România, Polonia, Israel și Elveția. Cu toate că Holocaustul este un subiect des atacat de oameni de film din toată lumea, documentarul “Ardeleni la Auschwitz” vine cu un suflu proaspăt și, pe alocuri, chiar inedit.
 
Andy Lupu este scenarist, regizor si producător. A mai realizat: documentarul: Puterea râsului (despre trupele studențești de umor din anii 1980 și protestul lor anti-comunist), serialul TV: În Derivă (HBO) și scurt-metrajul: 6 Minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...