duminică, 14 octombrie 2018

Întâlnire cu Diana Iepure și Florin Dumitrescu, la Galeria Întâlnirilor


Miercuri, 17 octombrie 2018, ora 19, la Bistro Matrioska (str. I. C. Visarion nr. 20, sector 1, București) va avea o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de poezie. Invitați: Diana Iepure și Florin Dumitrescu. Evenimentul se derulează sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Diana Iepure este născută la Chișinău, pe 20 noiembrie 1970, într-o familie de studenți ai Universității de Stat V. I. Lenin. Și-a petrecut copilăria la Cosăuți, pe malul Nistrului, la hotar cu Ucraina. A absolvit facultatea de istorie la aceeași universitate unde s-au întâlnit părinții ei. După studii, își împlinește visul și rămâne la Chișinău, ca cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În 2002 începe fondarea muzeului Băncii Naționale a Republicii Moldova, dar lasă totul baltă și, din 2003, se stabilește la București, oraș care îi oferă o familie completă, o casă și o recunoaștere literară.
Debutează cu poezie în 2004, la Editura Vinea. În 2011, la Casa de Pariuri Literare, îi apare ,,O sută cincizeci de mii la peluze”, volum ce se învrednicește de Premiul Republica la Salonul Internațional al Cărții, Chișinău, 2012, de premiul revistei electronice TIUK! și de simpatia unor oameni care se pricep la poezie. Publică în revistele de cultură din România și Republica Moldova. Traduce din scriitori ruși contemporani, dar și din clasici ai literaturii ruse. Este surprinsă și, desigur, se bucură că poeme din micuța ei operă au ajuns să fie traduse în franceză, neerlandeză, macedoneană, slovacă și rusă.

Florin Dumitrescu (născut în 1966, în București) se lansează ca textier pentru Timpuri Noi la sfârșitul anilor ’80, urmând să se consacre cu Sarmalele Reci, după ’90.
Ca autor de versuri „pentru citit”, debutează cu grupajul „Megaviziuni” în volumul colectiv Marfă (Ed. Salut, 1996, alături de Dan Mircea Cipariu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa și Bogdan O. Popescu), apoi publică Ana are mere (Cartea Românească, 1997, Premiul ASB pentru Debut). Revine după un deceniu cu ÎNcîntece (Ed. Vinea, 2007, Premiul Tiuk! pentru Poezie) și participă, cu grupajul „Furat la cîntare”, la antologia Marfă reîncărcată (Brumar, 2012) a aceluiași grup nouăzecist. În aceeași perioadă, publică poemul-poveste „Bucătarul Ben” în antologia pentru copii Ce poți face cu două cuvinte (Art, 2012). În 2015, ia parte la București 2021, „epopee participativă” ce reunește patruzeci de poeți, sub îndrumarea Svetlanei Cârstean; cea care îi va îngriji și volumul Dodii, Vorpal/Nemira, 2016.
Ca textier, își extinde în timp portofoliul de colaborări: Direcția 5, Pasărea Rock, Mircea Baniciu, Jazzappella, RIT etc.
Publică schițe și eseuri în săptămânalul B-24-FUN (2005-2010) și participă cu nuvele și povestiri în diverse antologii de proză: Cartea cu bunici (Humanitas, 2007), seria tematică Prima dată (Art, 2010 - 2013, în cadrul căreia îngrijește volumul Primul meu job, 2011), precum și Cui îi e frică de computer (Art, 2013). Se numără printre cei 53 de coautori ai „celui mai rapid roman din lume”, Moș Crăciun & Co. (Art, 2013).
Din anii '90 încoace, publică sporadic traduceri din limba italiană la Nemira, Art, Baroque Books & Arts și în România Literară.
În 2014, devine doctor în antropologie, domeniu în care publică, printre altele, studiile Bîlciul Universității (Humanitas, 2013) și Tradiții la superofertă (Cartier, 2015).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...