miercuri, 3 iunie 2020

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzduită de Sala mare a Institutului Cultural Român (2-15 iunie 2020).

Este prima expoziție organizată la sediu de către Institutul Cultural Român după cele mai bine de două luni de izolare provocate de pandemia de Covid 19.
Cred că este prima expoziției organizată de ICR în principal pentru mediul online. Evident, aceasta poate fi văzută și offline de doritori, în condițiile medicale stricte prevăzute de către autoritățile române pentru prevenirea răspândirii virusului Covid 19

Aurel Tar își modifică, în acest proiect, stilul de a-și lucra tablourile. După cum
Foto: Lucian Muntean
sugerează titlul, Aurel Tar a „împrumutat” gletiera de zidărie și a transformat-o  într-un instrument de lucru artistic. Cum bine se știe, gletiera este folosită în mod special pentru decorarea suprafețelor interioare. Cu aplicare ușoară, utilizabil cu diverse tehnici și instrumente de lucru, permite rezultate estetice diversificate, bi și tridimensionale. Datorită structurii gletierei, în funcție de tehnica de aplicare utilizată se pot obține decorațiuni prețioase și originale. Cu rapiditate se pot recrea suprafețe foarte realiste sau abstracte, fără limite, care nu mai sunt legate de materia însăși, ci de estetica dorită. Aurel Tar fructifică la maxim posibilitățile acestui instrument, dovedind o incredibilă iscusință în mânuirea acestuia.

Mai mult, titlul proiectului -«gleTierra» - trimitere și la cuvântul spaniol „tierra” (pământ), la spectacolul vieții perceput de artist în călătoriile documentare recente în Etiopia, Chile, Capul Verde și transpus vizual in pictură.

Foto: Lucian Muntean
Demersul artistului a fost provocat, într-o primă fază, de faimoasele şi misterioasele desene din Chile, semne ale unei civilizații vechi. Liniile drepte, triunghiurile, spiralele, păianjenii, maimuțele, peștii, rechini sau balene ucigașe, lame, șopârle sau flori reprezintă pentru Aurel Tar semne care trimit la mesaje care acoperă o arie mare: de la mesajul religios sau filozofic, până la mesajul cotidian, de la reprezentare mitologică, până la arta contemporană.

În linii mari, proiectul «gleTierra» încearcă o armonizare între abstract și figurativ, între gestualitatea artistică explozivă versus demersul riguros-clasic.
Masa cromatică este expusă unei tensiuni, antrenată de o dinamică între spectacolul ”semnelor” și folosirea gletierei. Paleta este dominată de alb, iar formele sunt animate de gesturi puternice.

Lucrările din această expoziție sunt mixt de liant acrilic și nisip pe pânză.
Foto: Lucian Muntean
Aurel Tar folosește și lucrări mai vechi asupra cărora intervine cu aceeași tehnică.
Tema principală a expoziției este portretul, iar publicul va putea identifica cu ușurință elemente din spații culturale vizitate de-a lungul timpului de artist.
Aurel Tar spune că actualul proiect «gleTierra» este ceea ce se numește un studiu artistic. Că a studiat tehnica și stilul artistului portughez VHILS și că a găsit o cale de exprimare artistică proprie. Trebuie spus că VHILS este cunoscut pentru intervenții asupra zidurilor prin decapare parțială, crestare, cioplire, sau chiar prin explozii controlate, această tehnică fiind considerată una dintre cele mai inovatoare abordări artistice în ceea ce privește arta urbană din ultimii ani.

Foto: Lucian Muntean
Aurel Tar este absolvent al secției de Pictură – Universitatea de Arte și Design din Cluj (promoția 1997).  Începând cu anul 2000 este artist vizual activ în București, unde a participat la expoziții personale și proiecte de grup, printre care „EUROPE IN ART”/ HVB Group, MNAC, București (2005); „EST/VEST. 20 - Exit and Transfer Information”, Atelier 030202, București, (2009); „Platforma 11”, workshop art, Leipzig; (2011); „Colouring the Grey”, Nasui Gallery, Special Projects section, 4th Biennale of Contemporary Art, Artplay Design Centre, Moscova (2011); Atelier 030202, București (2012); "G-Code"- Atelier 030202, București (2013); „Brigada Columna”, Black  Cube-Galateca Gallery, București (2016); „Copyator”- Apollo 111,  București (2017).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...